Spolkový dům v Náchodě nabízí expozice věnované rodákům Josefu Škvoreckému a Janu Letzelovi

6. květen 2024 11:24

Město Náchod má nový spolkový dům za zhruba 75 milionů korun. Vedle zázemí pro spolkovou činnost nabízí budova i výstavní prostory pro expozice věnované významným náchodským rodákům - spisovateli a nakladateli Josefu Škvoreckému a architektovi Janu Letzelovi. 

Spolkový dům v Náchodě je slavnostně otevřený a teď si jej projdeme společně s architektem Ladislavem Tučkem. Právě stojíme na prostranství před spolkovým domem. Původně měla stavba zasahovat prakticky až k ulici, ale nakonec zde bylo vytvořeno takové malé náměstí.

Čtěte také

„Ano, chtěli jsme představit takové malé náměstíčko, piazzettu, jak ho známe z Itálie, kde se lidé setkávají. Je to komorní prostor, kde je možné něco vytvářet, ten jsme propojili s pasáží směrem do onoho domu, aby opravdu zde komunita spolkového domu fungovala,“ vysvětluje Ladislav Tuček.

Přesunujeme se dovnitř, kde uděláme krátkou prohlídku.

Už několik metrů za vchodem se nachází velký společenský sál s obrovským oknem, kterým je vidět na ulici. „Je to hlavní sál, který je srdcem této stavby. Naším cílem bylo, aby se tu mohly spolky prezentovat. A to velké okno je vlastně taková v uvozovkách televizní obrazovka, propojující obě součásti. Aby i lidé z venku viděli, co se uvnitř děje a mohli se třeba inspirovat a přijít se sem podívat.

„Celkově nám objekt spojuje veřejná pasáž, z níž se vstupuje do spolkového sálu. Kdybychom teď zamířili nahoru, tak tam se nacházejí jednotlivé spolkové místnosti v nichž oni spolkaři, jak se říká lidově, vytvářejí svoji činnost a prezentují se sami sobě i veřejnosti, říká Ladislav Tuček.

My ovšem míříme do expozic dvou velikánů spjatých s Náchodem. V první z nich nás hned vítá velký obraz budovy, která jako jediná přežila atomový výbuch v Hirošimě. „Pan architekt Letzel je v Japonsku velmi uznávaná osoba, daleko více než u nás doma. A v této expozici se nacházejí i artefakty z té jeho slavné budovy v Hirošimě.

Čtěte také

A po několika krocích následuje expozice Josefa Škvoreckého. Vítá nás jeho upravená fotografie, na které je zobrazen slavný spisovatel s otevřenou náručí.

Asi nejzajímavějším místem této expozice je jeho pracovna z Toronta. „Ano, ta byla do Náchoda opravdu přivezena přímo z Kanady, kde Josef Škvorecký žil a pracoval. A přesně, každou knížku, jsme se snažili sem s odborem kultury umístit tak, aby divák měl představu o tom, v jakém prostředí tento slavný autor tvořil, dodává Ladislav Tuček.

Obě zmiňované expozice mají samostatný vchod a nejsou tak vázané na chod spolkového domu v Náchodě.

Spustit audio

Související