Správa železnic dokončuje první etapu sanace svahu u Horního nádraží v Karlových Varech

6. květen 2024 08:55

Trať u Horního nádraží v Karlových Varech zabezpečuje od loňského roku Správa železnic. Kvůli špatnému podloží se tam sesouvá svah.

Nad tratí u Horního nádraží vede strmý svah v blízkosti Buchenwaldské ulice, který se loni dal do pohybu kvůli špatnému jílovému podloží a sesouvá se. Právě teď postupně končí první etapa stavebních úprav za téměř 130 milionů korun

„Sanace svahu je rozdělena do dvou etap. První odstartovala loni v říjnu a aktuálně se finalizuje. Stavbaři provedli zejména nezbytné zajišťovací práce dotčeného území kvůli bezpečnosti a zároveň zachování alespoň částečného železničního provozu,“ uvedla mluvčí Správy železnic Nela Fríbová.

Navazovat bude další etapa sanace, která skončí na jaře příštího roku. Během stavebních prací vlaky projíždějí úsekem sníženou rychlostí 10 km/h. Výrazná zpoždění ale díky tomu nenabírají.

Sesuv se projevuje i v Buchenwaldské ulici

Problémy s podložím v lokalitě řeší také dlouhodobě vedení města. „Sesuv se projevil na pozemcích města Karlovy Vary. Sledovali jsme, že uprostřed komunikace Buchenwaldská vzniká trhlina, která se dala do pohybu. Došlo k tomu, že část svahu se dala do pohybu zhruba v šíři 150 metrů,“ řekl radní Petr Bursík z ODS. Město do svahu instalovalo sondy, které sledují smykový pohyb jednotlivých vrstev.

Pokud by i po sanaci Správy železnic sesuv v Buchenwaldské ulici pokračoval, muselo by vedení města zajistit sanaci na svých pozemcích za několik stovek milionů korun.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio