Stárnoucí huliči. Proč jich je čím dál víc?

22. leden 2019

Postoj Američanů k marihuaně se mění. A jedním z důsledků je, že nejrychleji rostoucí skupinou uživatelů konopí jsou padesátníci.

Podle posledních průzkumů, o kterých informuje Guardian, se dnes Američané na marihuanu a její užívání dívají čím dál pozitivněji. Marihuana je aktuálně legální ve většině států USA. V 33 státech ji lze užívat pro lékařské účely a ve víc než deseti je legální jakákoli její konzumace.

Postupně se tak mění obraz marihuany jako drogy loserů anebo staříků, co prožili mládí v divokých šedesátých letech. A noví uživatelé se překvapivě rekrutují hlavně mezi padesátníky.

Zelená ekonomika a sestry zakladatelky. Legální obchod s konopím je ženský byznys budoucnosti

Marihuana - konopí - tráva

„Především bych chtěla, aby si ženy uvědomily, že je pro ně v téhle branži místo a nikdy už nebudou mít lepší příležitost do ní vstoupit, než mají dnes,“ říká Jane West, zakladatelka konopné lifestylové značky. Není to byznys ovládaný muži a navíc jde o rychle rostoucí odvětví. Proto West vyzývá podnikavé ženy, aby neváhaly a začaly se v něm realizovat.

Tráva místo prášků

Pokud se mluví o starších uživatelích marihuany, mnozí si představí lidi, co byli mladí v šedesátých letech. A opravdu leckterý americký důchodce si dnes rád joint ubalí – ostatně nejspíš to dělá skoro celý život. Mezi dnešními sedmdesátníky se vskutku nenajde mnoho marihuanových noviců a novicek. Naproti tomu mezi padesátníky je mnoho těch, kteří marihuanu okusí poprvé v životě. A co je k tomu vede? Často trávu užívají místo léků proti bolesti nebo proti úzkosti. Guardian upozorňuje, že není jisté, že marihuana opravdu účinně zbavuje úzkostí anebo léčí bolest, nicméně ti, co ji takto používají, tomu věří.

A co na to lékař?

Jakkoli jsou zdravotní rizika marihuany známá, tak mnozí lékaři ji považují za méně nebezpečnou než opiáty, jejichž užívání v USA představuje opravdovou epidemii. Oceňují tedy, že ve státech, kde je legální používat marihuanu pro medicínské účely, klesl prodej opiátů o 14 %. A zhoršení paměti a ohrožení zdravého vývoje mozku představují podle oslovených lékařů a lékařek rizika, která hrozí spíš mladým lidem než padesátníkům.

Nicméně padesátníky, co si dnes zapalují první joint, si nemůžeme představovat jako herce ve známé scéně z Formanova Taking Off, kde rodiče hipísáckých dětí potřebují zjistit, co je vlastně ta marihuana zač. Zájemcům o marihuanové opojení dnes kompetentně poradí personál lékáren, kde se prodává celá řada přípravků obsahujících THC. Lékárníci navíc lákají starší klientelu na nejrůznější slevy a jiné benefity. Chlubí se pak tím, kolik distingovaných starších dam u nich trávu nakupuje. Starší dámy jsou totiž podle majitelů lékáren důkazem, že jejich obchod je příjemné a atraktivní místo.

Článek je součástí Výběru z médií, který můžete ve vysílání Radia Wave slyšet každou středu po 15. hodině.

autor: zzk
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.