Starostové měst a obcí můžou od letošního jara nakládat s pozemky, které dlouhé roky blokoval plánovaný kanál Dunaj-Odra-Labe

29. duben 2024

Rodinné domy nebo třeba cyklostezky plánují starostové měst a obcí v Olomouckém kraji na pozemcích, které samosprávám dlouhé roky blokoval zamýšlený kanál Dunaj-Odra-Labe. V loňském roce vláda od projektu upustila. Územní ochrana pozemků přestala platit letos v březnu.

Jiří Šindler, nezávislý starosta Štěpánova na Olomoucku ukazuje na mapě, kudy měl původně katastrem města vést plánovaný kanál Dunaj-Odra-Labe. Jde hlavně o pole mezi Moravskou Huzovou a Stádlem.

V budoucnosti by tam mohly stát rodinné domy, zvažuje se také cyklostezka. Vedení města v tomto roce připravuje změnu územního plánu.

Podobně uvažují i v nedalekých Pňovicích. Podle původních plánů tam mělo vzniknout přístaviště a překladiště. Místo toho teď nezávislý starosta Radovan Štábl plánuje cyklostezku.

Území v plánované trase kanálu bylo podle mluvčí olomouckého hejtmanství Aleny Minxové blokované od roku 2010. Obce teď můžou s dosud blokovanými pozemky opět počítat.

„Zrušení územní rezervy neznamená možnost okamžitě odblokované pozemky zastavit. Je třeba férově zdůraznit, že půjde o proces trvající asi jeden rok,“ vysvětluje mluvčí.

Jak naloží s odblokovanými pozemky sám Olomoucký kraj, zatím podle Minxové není jasné. Řešit to zástupci hejtmanství budou v rámci nadcházející Aktualizace č. 6 Zásad územního rozvoje Olomouckého kraje.

Spustit audio