Štědrý den, jak jinak než jazzově

23. prosinec 2020

Český rozhlas Jazz přichystal speciální vánoční program. Štědrým dnem provede posluchače Daniel Sywala ve dvou hodinových speciálech, na večer se chystá také koncert Beaty Hlavenkové. Pořady si můžete poslechnout také zde ze záznamu.

Daniel Sywala pro Štědrý den připravil dva vánoční hodinové speciály, první od 10:00, druhý od 19:00. Dopoledne se můžete těšit na odvážnější, i avantgardní vánoční jazzové skladby, včetně kouzla big bandu nebo originální covery. Zazní Jazz At Lincoln Orchestra, Carla Bley nebo Das Kapital. Večerní blok od 19:00 obsahuje atmosféričtější kompozice se vkusným vánočním nádechem. Zazní Concept Art Orchestra, Beata Hlavenková, Count Basie Orchestra nebo Jamie Cullum.

Na Štědrý den od 20:00 Český rozhlas Jazz odvysílá také záznam koncertu Beaty Hlavenkové a Oskara Töröka z Radiocafé Vinohradská 12. Jde o komorní provedení repertoáru z nedávno vydaného alba Sně, na němž se známá česká pianistka poprvé výrazněji projevila také svým hlasem. Uplatnila zde texty Petra Borkovce a Bohuslava Reynka. 

Jedna z ukázek tvorby špičkového big bandu: 

Dopoledne s prvky avantgardy

V dopoledním bloku dojde jak na hořkosladké pojetí Vánoc ve skladbě Away In A Manger v podání čtyřiaosmdesátileté dámy jménem Carla Bley, originální cover Elly Fitzgerald s karibským nádechem nebo unikátní humor experimentální jazzové kapely Das Kapital. Bizár, elegance a interpretace vánočních skladeb, jaké si jen těžko dokážete představit, dokud si to nepustíte. Album Das Kapital ‎– Loves Christmas vyšlo v roce 2012 u jejich vlastního labelu a obsahuje patnáct skladeb. Vše od White Christmas od Irvinga Berlina z roku 1942, Tichou noc z devatenáctého století, ale i Last Christmas od Wham! ve verzi, která připomíná podprůměrnou kočičí punkovou kapelu. Ne asi všechny skladby z této desky jsou vhodné k idylické rodinné pohodě, ale hýří neotřelými nápady. Je to tak trochu, jako byste si do vaječného koňaku dali špetku LSD.

Večerní pohoda s českým zastoupením

Druhá část vánočního speciálu stojí na mnohem atmosféričtějších skladbách a hned v úvodu dojde i na několik příkladů z domácí scény. V první řadě skladbu ze stejnojmenného alba Vánoce dospělých českého big bandu Concept Art Orchestra, kde hostuje mimo jiné i Dan Bárta.

Tichá noc podle Beaty Hlavenkové: 

Následují hned dvě, sice kratší, ale o to silnější skladby z alba Bethlehem od Beaty Hlavenkové z roku 2017. Kromě osvědčených pojmů typu The Count Basie Orchestra, Duke Ellington nebo Oscar Peterson, dostane prostor i „Malý Sinatra“ jménem Jamie Cullum, který má početnou fanouškovskou základnu i u nás. Koncem listopadu 2020 vydal své nejnovější vánoční album The Pianoman at Christmas, kterým chce obohatit nabídku vánočních skladeb svou vlastní tvorbou. 

Ve speciálu ale zazní vyšperkovaná Let It Snow, která je, například na Spotify, přiložená k nové desce jako bonus. Skladba původně vyšla v podání Jamieho už v roce 2011 na vánočním albu Noel! Noel!! Noel!!! francouzského skladatele a dirigenta Michela Legranda. 

Český rozhlas Jazz: Štědrovečerní program

10:00 – 11:00 Dopolední vánoční speciál

Daniel Sywala uvádí speciální štědrovečerní program s jazzovým nádechem.

 19:00 – 20:00 Večerní vánoční speciál

Štědrý večer jak jinak než jazzově. Uvádí Daniel Sywala.

 20:00 – 21:00 Štědrovečerní koncert

Beata Hlavenková a Oskar Török hrají repertoár alba Sně.

Záznam koncertu z Radiocafé Českého rozhlasu, 7. 11. 2019

autor: Daniel Sywala
Spustit audio