Stovky lidí navštívily ČRo Jazz Stage na United Islands of Prague

2. červenec 2018

Český rozhlas Jazz se již po osmé představil vlastní scénou na festivalu United Islands of Prague. Patnáctý ročník akce zaplnil o víkendu ulice a parky pražského Karlína.

Mottem známého multižánrového festivalu je především objevování nových hudebních tváří. O něco podobného se v rozhlasovém éteru snaží i Český rozhlas Jazz, který si svou scénu postavil v příjemném prostředí karlínských Kaizlových sadů.

„Letos jsme v Karlíně byli po oba dva dny a moc mě těší, že jsme mohli přivézt hned čtyři zahraniční kapely,“ říká dramaturg ČRo Jazz Petr Vidomus. Největší úspěch patrně sklidilo páteční vystoupení belgické formace Nordmann, která v sobě spojuje minimalistické plochy s výbušnými free-jazzovými pasážemi a rockem.

Páteční program byl výrazněji zaměřen na jazzové fúze. S novým triem Flying Hammond se představil pianista Ondřej Kabrna. Razantní jam-bandové trio ve složení hammondky, kytara a bicí hrálo především Kabrnovu autorskou tvorbu, ale došlo i na cover Scofieldovy skladby Jungle Fiction. Velký ohlas sklidil objev ze Slovenska, Tibor Feledi Quintet, který organicky propojuje současný jazz s elektronikou i klasickou hudbou.

V sobotu došlo hlavně na akustické projekty. Velmi netradiční zážitek divákům zprostředkovali čeští The Jazzcake, kteří odehráli část koncertu unplugged kvůli přechodnému výpadku elektřiny. Neortodoxní podobu volné improvizace přivezli brněnští Dust in the Groove. Izraelský saxofonista Shlomi Goldenberg se do Prahy vrátil v intimním akustickém formátu, v duu se známým pianistou Emilem Viklickým. Stovky posluchačů přilákalo i závěrečné sólo vystoupení mexického pianisty Alexe Mercada.

Rozhlas všechny koncerty nahrával a jejich záznamy bude postupně zařazovat do vysílání stanic Jazz a Vltava.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

Související