Svěcený: Kultura je terapií dnešní doby. Do Třebové přiveze nevídané housle

12. duben 2023

Ve znamení mnoha kulatin bude letošní 25. ročník Festivalu Bennewitz. Od 14. dubna do 6. května nabídne 7 koncertů, exkluzivní výstavu slavných houslí a vůbec poprvé i houslové kurzy.

„Mladé lidi musíte motivovat. Je úžasné, že i dnes chtějí x hodin cvičit hru na své hudební nástroje a chtějí v tomto oboru něco dokázat. Není to jenom o technologiích, které na tuhle generaci číhají. V dnešní době člověk musí být šťastný, že existují lidé, kteří dělají nádherné kulturní akce. To je v přesném kontrastu proti zprávám. Kulturu považuju za terapii dnešní doby. Česká Třebová není jenom železniční uzel, ale už i uzel kulturní. Jsem šťastný, že můžu být patronem takového festivalu,“ vyznává se hudebník Jaroslav Svěcený.

Zkraťte to

Festival nese jméno houslisty, dirigenta a pedagoga Antonína Bennewitze. „Narodil se v Přívratu u České Třebové. Éra, kdy šéfoval Pražské konzervatoři jako druhé nejstarší škole v Evropě tohoto typu, se nazývá zlatou érou. Dokladem může být to, že ho ve funkci ředitele střídal Antonín Dvořák. Do roku 2016 jsme užívali delší název Hudební festival Antonína Bennewitze. Zkrácení byl nápad patrona Jaroslava Svěceného. Čtyřslovné pojmenování se mu v dnešním rychlém světě zdálo komplikované,“ říká Josef Kopecký, ředitel Kulturního centra Česká Třebová.

Letos si festival připomíná 190 let od narození Antonína Bennewitze, 180 let od počátků sborového zpívání ve městě, 100 let od narození hudebníka a pedagoga Františka Kajetána Zedínka, ale taky 100 let Smíšeného pěveckého sboru Bendl Česká Třebová a 55 let Komorního orchestru Jaroslava Kociana.

Ostrý start

Zahajovací koncert bude ve znamení Jaroslava Svěceného, který vystoupí společně s Cigánskými diabli. „Je to takový česko-slovenský projekt, jedno z nejunikátnějších těles na světě. Hrají strašně rychle. Vždycky musím hodně cvičit, abychom tempo udrželi. Takový uragán,“ usmívá se houslista.

V plánu je i koncert Komorního orchestru Jaroslava Kociana, Orbis tria a člena Bennewitzova kvarteta Jiřího Pinkase. Premiéru na festivalu bude mít Pražská konzervatoř. Na veleúspěšná vystoupení minulých ročníků naváže Filharmonie Hradec Králové se Symphony Rock Show. Sérii akcí završí program Smíšeného pěveckého sboru Bendl s folklórním souborem a cimbálovou muzikou v Přívratu.

Kromě koncertů zahrnuje Festival Bennewitz i výstavu houslí opravdových špiček svého oboru. „Během komentovaných prohlídek posluchačům osvětlím úžasné příběhy těchto lidí. Tvořili kvalitu v době, kdy současná technika vůbec neexistovala. Dodnes je nikdo nepřekonal. Budou tam historické kousky, které normálně k vidění nejsou a které máme zapůjčené. Dva dny poté opustí republiku a půjdou zpátky ke svým majitelům,“ podotýká Jaroslav Svěcený.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související