Tento svět Marty Töpferové přináší bezstarostné míchání hudebních stylů

18. srpen 2015

Tento svět se jmenuje nové album kapely Milokraj, vedené původem ostravskou zpěvačkou Martou Töpferovou, která dlouhodobě žila ve Spojených státech.

Stejně jako její dřívější počiny i toto album je výrazně ovlivněné řadou tradičních hudebních stylů z celého světa. Tentokrát ale nelze díky zpěvu v češtině nezachytit otisk naší vlastní kultury.

O realizaci eklektické hudební vize Marty Töpferové se postarala zajímavá sestava hudebníků – kromě zpěvačky, která se také doprovází na tradiční jihoamerickou kytaru cuatro, přispěli na album houslista Stanislav Palúch a hráč na cimbalom Marcel Comendant, zastupující folklorní svět. Jiné vlivy pak přinesli dva jazzmani – kytarista David Dorůžka a kontrabasista Petr Dvorský.

Bezstarostnost, s jakou Töpferová na desce Tento svět míchá hudební styly, si osvojila během dlouhých let strávených v multikulturních Spojených státech. Výsledek je mnohdy opravdu netradiční. Muzikanti se nebojí kombinovat rytmy flamenka se zvukem cimbalomu a jazzovou improvizací, nebo jindy rádoby moravskou lidovku s názvuky country či hudby Blízkého východu.

Klidná a posmutnělá nálada autorských kompozic je z části ovlivněna tradičními jihoamerickými písněmi, které zpěvačka interpretovala dříve. Dočkáme se ale také energických temp, za které by se nemusela stydět kdejaká vesnická kutálka na Balkáně.

autor: Jan Mazura
Spustit audio