Tigran Hamasyan – živě z Finska

6. březen 2014

V sobotu 8. března odvysílá ČRo Jazz záznam vystoupení arménského pianisty Tigrana Hamasyana z hudebního divadla Kapsäkki v Helsinkách. Koncert proběhl 17. listopadu 2012 v rámci Kansi Auki Jazz Piano Festivalu.

Sobota 8. 3. ČRo Jazz 20:00 – Jazz Club. Záznam EBU koncertu z Kapsäkki Music Theatre, Helsinki (nahráno 17. 11. 2012)

Od prvních tónů koncertu se mladý hudebník (1987) představuje jako tvůrce, interpret a improvizátor, pro něhož je pojmenování „klavírista“ velmi zjednodušující. K jeho recitálu patří ambientní plochy, hra s elektronickými mašinkami, beatbox a hiphopový rytmus stejně jako klasicizující pasáže nebo inspirace folklorem rodné země. S výjimkou skladby Larse Danielssona Orange Market, do níž si přizval staršího finského kolegu Iira Rantalu, odehrál Tigran Hamasyan celý recitál suverénně sám.

„Ke své vlastní tvorbě jsem se propracoval skrze skladby tří autorů – Georgije Gurdjieffa, Keitha Jarretta a Jana Garbarka. Konkrétně Gurdjieff byl pro mne zosobněním arménské hudební tradice,“ řekl Hamasyan před časem v časopisu Harmonie. A Gurdjieffovu skladbu The Spinners ve vlastní úpravě zařadil do koncertního playlistu hned po úvodní čtvrthodinové improvizaci. Poté následuje arménská lidová píseň Where Are You, Mother?, známá z pianistova sólového alba A Fable. Většinu koncertu však tvoří autorské kompozice, mezi nimiž zaujímá výsadní postavení třívětá skladba What The Waves Brought.

 

Koncert ve Finsku proběhl půl roku po Tigranově úspěšném vystoupení na festivalu JazzFestBrno. A zatímco v noblesním prostřední brněnského Besedního domu se tehdy pianista jen velmi pomalu odhodlával přejít od romantizujících melodií a folklorních názvuků k elektronickému hřmění, severské publikum se rytmických hrátek dočkalo mnohem dříve.

Ostatně právě v roce 2012 Hamasyan, který už měl za sebou zkušenost z nadžánrové skupiny Arrata Rebirth („Inspiruje mě i heavy metal a hip hop,“ říká), uvedl: „Čím víc se snažím ponořit do rytmické stránky hudby, tím víc mě inspiruje. Rytmus mě vždycky přitahoval, což je myslím znát i z mých aktuálních skladeb. Ale nedokážu vysvětlit, proč tomu tak je.“

Právě díky rozkročení mezi jazzem, klasickou hudbou, folklorem a rytmickou elektronickou hudbou a ambientem a také díky svému šarmu má Tigran Hamasyan šanci oslovit publikum napříč generacemi a především nezávisle na žánrové preferenci. Na festivalu v Helsinkách se mu to podařilo. Záznam z koncertu, který si budete moci vychutnat v sobotu ve 20:00, je důkazem toho, že dokáže rozdávat energii a osobní kouzlo také na dálku a bez vizuálního kontaktu.

02597987.jpeg

Tigran Hamasyan – piano, zpěv, elektronické nástroje Host: Iiro Rantala – piano www.tigranhamasyan.com

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na stanici Český rozhlas Jazz. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Milan Tesař
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka