Tigran Hamasyan zve na cestu do vnitřního vesmíru

13. říjen 2021

Nezaměnitelný arménský klávesista, vokalista a skladatel tentokrát přijede do Česka v triové sestavě. Koncertní sál Pražské konzervatoře zažije 23. října Tigranovo The Call Within, „pozvání do vnitřních světů umělce“, kde se rodí hudba.

Tigran Hamasyan si u našeho publika už udělal výborné jméno. Na JazzFestBrno či v pražském Jazz Docku odehrál zdařilé sólové recitály. Ve spojení s Jerevanským státním komorním sborem se v pražském kostele sv. Šimona a Judy ponořil do sakrální hudby. Tentokrát představí Tigran svoji pestrou tvorbu v triovém obsazení, prostřednictvím kterého se obvykle z introvertních nálad dostává až k náporům (jazz)rockovým.

Pandemie sice Tigranovo turné navazující na vydání alba The Call Within posunula, nicméně repertoáru nehrozí žádné nebezpečí z prodlení. Pianista jím stále žije a tvůrčím způsobem ho přetváří. Jak dosvědčuje i letošní singl Revisiting The Film, rozpracovávající motiv albové kompozice On Film.

„Umělec, i když má fyzické tělo, žije ve snovém vnitřním vesmíru, který je stejně reálný jako ten fyzický. Moment nevědomé tvorby je zde způsobem, jak se cítit při vědomí,“ prozradil Tigran o původu názvu alba The Call Within. A svoji koncepci ještě upřesnil:

„Nepopsatelné vteřiny toužení, podprahová rozhodnutí či radost naplňují tělo, a tak se bez zjevného důvodu zrodí do tohoto světa umělecké dílo, báseň nebo melodie. Jenom proto, aby lidstvo objevilo něco, co je neviditelné. Božské tajemství.“

„To album prostě maže hranice mezi reálným světem a představivostí.“

Vnuknutí přitom může přijít odkudkoliv. Tigran uvádí, že při psaní hudby na The Call Within ho inspirovaly „staré mapy z různých epoch historie, poesie, předkřesťanské i křesťanské arménské folklórní legendy a příběhy, stejně jako astrologie, geometrie, starověké skalní rytiny nebo kinematografie.“

„To album prostě maže hranice mezi reálným světem a představivostí,“ dodává Tigran.

Ať už ale Tigrana při komponování ovlivnilo cokoliv, přičemž ve výbušných pasážích s důraznými bicími nástroji si nelze nevzpomenout na pianistovo vyprávění o dětských hardrockových i metalových láskách, nepřeslechnutelná je melodika. Slyšitelně vycházející z arménského folklóru, který si řada z nás jistě na první dobrou vybaví společně s táhlými tóny duduku. Tigran ji ovšem přenáší do moderního jazzového či spíše žánrově eklektického ekosystému. „I když žiji v USA, pořád se cítím Arménem,“ ctí skladatel svoje kulturní kořeny.

Čtěte také

Na koncertech, stejně jako ve studiu, Tigran velmi hutně propojuje zvuk akustického piana, elektrických klávesových nástrojů a vlastní hlas, využívaný coby další hudební instrument. Na pražském vystoupení Tigrana doplní, stejně jako na albu, originální bubeník a také klávesy a elektroniku obsluhující hráč Arthur Hnatek. Dobře známý například z Erik Truffaz Quartet.

Post basisty se na poslední chvíli změnil. Místo Evana Mariena, který hrál na desce, dorazí do Prahy Marc Karapetian. Jde pochopitelně o náhradu zcela plnohodnotnou. Tigranův arménský krajan už si udělal jméno například v triu Onefoot, které založil spolu s klávesistou Yessaïem Karapetianem.

Je zkrátka lákavé Tigranovo „pozvání dovnitř“ přijmout.

Spustit audio