Tingvall Trio - Beat

25. srpen 2014

Slovo „beat“ má v češtině jiné konotace než v angličtině. Za novým albem mezinárodního tria působícího ve Švédsku tedy není třeba hledat „beatové“ prvky. Recenzent John Fordham v The Guardian hovoří o „pop-jazzu“ a přirovnává melodie Martina Tingvalla k Eltonu Johnovi. My volíme Beat s jeho nenápadnou melodičností a zajímavou prací s rytmem Albem týdne.

Skupinu tvoří tři hráči různých národností a především různých hudebních kořenů. Švédský pianista Martin Tingvall si v sobě vedle dalších vlivů nese školu ECM (tedy přesněji jednoho ze svých učitelů Boba Stensona). Německý bubeník Jürgen Spiegel hrával s rockovými kapelami a doprovázel také nigerijskou hiphopovou zpěvačku Nneku. Náznak jižanských rytmů do kapely přináší kontrabasista Omar Rodriguez Calvo, Kubánec, který doprovázel například Roye Hargrova nebo Romana Valleho. Právě tato různost přístupů a zkušeností může za to, že Tingvall Trio – navzdory švédskému lídrovi coby výhradnímu autorovi – nezní na první poslech jako skandinávská kapela.

Zasněné melodie s ambientním nádechem na novém albu také najdeme, ale především díky rytmické složce v kombinaci s výraznými melodiemi se trio mnohem více blíží střednímu jazzovému proudu. Dříve časté srovnávání s Esbjörnem Svenssonem také není na místě. Zatímco jeho E. S. T. se vyvíjelo od akustického zvuku experimentům s elektronikou, Tingvall Trio je stále věrné základnímu obsazení a nové barvy hledá spíše v pestré škály využití možností kontrabasu a bicích. Pianista, zvláště jeho pravá ruka, však zůstává dominantním prvkem většiny skladeb.

 

Třebaže album obsahuje jak baladické, tak svižnější pasáže, nelze při poslechu mluvit o výrazných zlomech či přímo šocích. Tingvall a jeho spoluhráči mistrně zvládají umění pozvolné gradace svých skladeb. Typickým příkladem je hned úvodní kompozice Den Gamla Eken, která se od velmi klidného začátku nepozorovaně rozvine. Pozornost na sebe strhává především klavír, ale v druhém plánu si lze všimnout pěkné práce s kontrabasem – i tato hra s důrazy je ostatně pro Tingvall Trio typická.

Ještě lépe je gradace znatelná v druhé skladbě Hamnen, tedy té, kterou výše zmíněný recenzent přirovnal k písním Eltona Johna. Ano, je pravda, že především klavírní motiv má k populární hudbě blízko (podobně si následující Spöksteg lze představit jako hudbu k televiznímu seriálu), ale například dělba práce na rytmické struktuře skladby mezi všemi třemi hráči má k běžnému popovému jazyku daleko.

Ostatně tomu, kdo by si práci s rytmem chtěl opravdu vychutnat, doporučuji právě Spöksteg (výrazný svižný klavír a v pozadí tepot bicích) nebo ještě lépe nervní I Skuggorna. Jednu z nejvýraznějších melodií alba naopak nabízí předposlední skladba Tres Bandidos, navzdory názvu nepříliš ovlivněná latinskými rytmy.

Před třemi lety psal Petr Vidomus v souvislosti s albem Vägen o „invenčních kompozicích a vynikající technice“. Obojí trvá, aniž by to hráči museli dávat okázale na odiv. A právě proto, že své nástroje dokonale ovládají, mohou svou zdánlivě spíše klidnou hudbu rozhýbat i nenápadnými posuny. To nejzajímavější se zde často odehrává na úrovni doprovodu. A přestože je Beat autorské album Martina Tingvalla, na jeho vnitřním napětí se stejnou měrou podílejí všichni tři hráči.

02457395.jpeg

Tingvall Trio: Beat Martin Tingvall – pianoOmar Rodriguez Calvo – kontrabasJürgen Spiegel – bicí Label: Skip Records, 2014

www.tingvall-trio.de

Album týdne je programový blok ve vysílání stanice Český rozhlas Jazz. Ukázky z vybraných CD vysílá ČRo Jazz pravidelně každý den od pondělí do neděle vždy v 11:00 a 19:00. Album týdne vybírá redakce s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci. Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních nahrávek.

autor: Milan Tesař
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka