Top 5 archivních jazzových objevů, které byste měli slyšet

3. květen 2020

Mezi novými archeologickými objevy z jazzových archivů jsou například dříve nevydané nahrávky Arta Blakeyho či Brecker Brothers. Za pozornost ale stojí i reedice dlouho nedostupného alba Niny Simone.

Známá věc. Některé „vykopávky“ dříve nevydané muziky či dlouhá léta nereedovaných snímků slavných umělců těží jen ze jména a možná měly zůstat raději ukryty na dně archivů. Ale na druhé straně, leckterá dříve odložená či ztracená nahrávka potěší. I kdyby jen ze „studijních důvodů“. Následující pětice titulů určitě stojí za poslech.

The Brecker Brothers – Live And Unreleased

Zrovna tento titul dokazuje, že „původně nevydané“ vůbec nemusí znamenat „za vydání nestojící“. Dosud utajený koncertní snímek nás přenese zpátky časem do Hamburku roku 1980, kde The Brecker Brothers vystoupili 2. července v pro Němce právem legendárním (žel dávno zavřeném) prostoru Onkel Pö’s Carnegie Hall. Při návštěvách Německa se tu zastavovali Dizzy Gillespie, Art Blakey, Chet Baker i Al Jarreau...

Živý záznam zachycuje The Brecker Brothers ve vrcholné formě, sršící energií – a hudebním humorem. A také v přejícím, inspirativním prostředí, kde evropská dekadence přála dravé, newyorské funk-jazzové fúzi. Zazáří tu nejen šéfové – Breckerové se svými dechy, ale třeba i kytarový mistr Barry Finnerty a hledač elektrické syntezátorové duše Mark Gray. Nemluvě o nakažlivě tanečních groovech Neila Jasona a Richieho Moralese.

Nat King Cole – Hittin‘ The Ramp: The Early Years 1936-1943

Luxusní edice 7CD/10LP (a samozřejmě download) zpřístupňuje raritní, obskurní, mnohdy dříve oficiálně nevydaný materiál či alternativní verze skladeb z období, než se stal Nat King Cole slavným a podepsal smlouvu s firmou Capitol. Najdeme tu snímky Coleovy rodinné kapely z Chicaga i první záznamy v triu. To vše pročištěné díky moderní remasteringové technice.

To, co „vyrašilo“ z Coleova talentu po druhé světové válce vesměs známe. Poslouchat tuhle kolekci je ovšem jako odhrnout hlínu a pod zemí najít místo suchopárných kořenů nečekaný malý poklad.

Nina Simone – Fodder On My Wings

Album Fodder On My Wings natočila fenomenální umělkyně a také písničkářka během pobytu v Paříži v roce 1982, v jednom ze svých složitých životních období. V době vydání však deska nesklidila zrovna velký posluchačský úspěch, ani kritika nejásala zrovna jednoznačně. Není divu, že přehlížený titul brzy vypadl z distribuce a o reedování nebyl mezi vydavateli zájem. Deska se stala jednou z nejhůře dostupných položek zpěvaččiny rozsáhlé diskografie.

Album opravdu může působit jako zvláštní směs zdánlivě banálních popových, tanečních popěvků jako I Sing Just To Know That I’m Alive, veselých výletů k world music Liberian Calypso, zlobných, dotčených obžalob I Was Just A Stupid Dog To Them a balad smutných až k slzám jako Fodder In Her Wings.

Jenže bráno s odstupem lze jasně slyšet, o jak niternou autorskou výpověď jde. Ninu Simone nahrávání zachytilo ve stavu až brutálně upřímného sebevyjádření. Rozpolcenou mezi manickými fázemi hledání naděje, nového domova i sebeúcty a zároveň chvílemi deprese, frustrací, strachu. Zkrátka, tahle kolekce tají sílu i katarzi. Rozhodně se vyplatilo vsadit zdánlivě ošklivé káčátko do reedičního inkubátoru.

Charlie Parker

Charlie Parker – The Savoy 10-inch LP Colleciton

Podtitul kolekce zní „Stopování Parkerovy bebopové revoluce“ a je docela výstižný. Opět jde sice o reedici snímků již dříve publikovaných, ovšem mezi archeologické a hlavně restaurátorské objevy patří. Už díky nově kvalitně remasterovanému zvuku. Navíc jde o věrné repliky sběratelských desetipalců, které původně vycházely v ediční řadě New Sounds In Modern Music u firmy Savoy v letech 1944 až 1948.

Art Blakey & The Jazz Messengers – Just Coolin‘

Dne 8. března 1959 nakráčeli Art Blakey a jeho Jazz Messengers, včetně trumpetisty Lee Morgana a saxofonisty Hanka Mobleyho, do studia legendárního zvukaře Rudyho Van Geldera v Hackensacku, New Jersey. A zaznamenali sérii snímků, určených pro LP... které nikdy nevyšlo. Až nyní. Některé ze šesti tehdy natočených skladeb sice kapela zužitkovala v odlišných verzích, největší devizou titulu Just Coolin‘ jsou však dva kusy nikdy nepublikované: Quick Trick a Jimerick.

Vlastně… „vychází až nyní“. Tahle deska momentálně nevychází už podruhé. Kvůli korovavirové krizi a dočasné odstávce fabriky na vinyly firma Blue Note odsunula publikování titulu z dubna na letošní 7. srpen. Aspoň se máme na co těšit. Zde je velmi lákavá ukázka, kompletní skladba Quick Trick:

Spustit audio