Toulejte se v homeopatických dávkách, radí Listolet

4. březen 2019

Skupina Listolet přichází s třetím albem nazvaným Pětiminutový tulák. A jestliže máte podobně kočovné srdce jako její členové, i když jste šťastní v rodinách s ratolestmi, přijměte jejich radu: toulejte se v homeopatických dávkách!

Za kapelu, která je doma v kopcích na východ od řeky Moravy v západních Karpatech, hovoří v Hudebně Aleše Opekara autor většiny písní, zpěvák, akordeonista a hráč na klávesové nástroje Tomáš Háček. S nadhledem sobě vlastním komentuje proměny kapely, spolupráci s hosty (například s Lucií Páchovou) i okolnosti vzniku vybraných písniček.

Obal alba Pětiminutový tulák

Po eponymním albu z roku 2012 a Malém klukovi z roku 2013 je Pětiminutový tulák projevem zralejších a zkušenějších mužů. Přidali zvuků a lichých rytmů, textově jsou prý starší. Háček si pochvaluje široké nástrojové možnosti kapely - většina členů Listoletu jsou multiinstrumentalisté. V základní sestavě je kromě bigbítového základu třeba saxofon, trumpeta, mandolína, akordeon, klávesy, keytar, na desce se objeví také irská flétna.

Baví mě zkoušet různé bizarní nástroje, které na koncerty nevozíme, ale na desku se hodí, jako třeba hřebíkové housle, to je můj favorit v poslední době.

Ať už je řeč o trans-folku nebo elektro-folku, v hudbě Listoletu je vždy slyšet folková zpěvnost s citlivým rockovým doprovodem okořeněným elektronikou. „Celé to album je o příbězích, o tom, že žijeme v příbězích, o tom, že potřebujeme příběhy, abychom vůbec vstali ráno z postele, ale taky o tom, že na příběhy se umírá,“ dodává Háček.

Listolet pokřtí své nové album 11. března v brněnské Staré Pekárně a o měsíc později v pražském Kaštanu.

Spustit audio