Trumpetista Roy Hargrove třikrát v Česku

16. říjen 2014

Americký trumpetista a nositel dvou Grammy Roy Hargrove se vrátí do Česka hned na tři festivalové koncerty. Můžete si vybrat, kam to máte nejblíže: 18. října do Přerova, 19. října do Karlových Varů nebo 20. října do Plzně?

Hned tři jazzové festivaly pozvaly původem texaského trumpetistu a hráče na křídlovku jako hlavní hvězdu, nebo v případě 30. přerovského & 31. československého jazzového festivalu jednu z hvězd. Krom zmíněných přerovských též karlovarský JazzFest a plzeňský průběžný Jazz bez hranic. Zřejmě neprohloupily, Roye Hargrovea má zdejší publikum rádo. Nikoliv náhodou dostal právě on v roce 2010 v Českých Budějovicích cenu Bohemia JazzFestu.

Roy Hargrove, který oslaví dva dny před přerovským koncertem 45. narozeniny, patří k sympatickým žánrovým všežravcům. V kapele The RH Factor zkoušel fúzovat jazz s hip-hopem a soulem. Zahrál si s rapperem Commonem, afrobeatovou ikonou Felou Kutim, bluesrockerem Johnem Mayerem či beninskou „první dámou world music“ Angélique Kidjo. Ovšem rád se věnuje i klasickým jazzovým sestavám, ať už vlastnímu kvintetu nebo bigbandu.

 

Ostatně i Grammy dostal pokaždé v jiném subžánru, v roce 1998 za afro-kubánskou desku Habana v kategorii Best Latin Jazz Performance a o čtyři roky později za společnou koncertní nahrávku Directions In Music: Live At Massey Hall s Herbiem Hancockem, Michaelem Breckerem, Johnem Patituccim a Brianem Bladem v kategorii Best Jazz Instrumental Album. To vše je z jeho hudby slyšet, včetně zkušeností nabraných v roli sidemana legend, samotného Sonnyho Rollinse, Jimmyho Cobba či Shirley Hornové.

V neposlední řadě zafungovala Hargrovova hudba s častými přesahy jako popularizace jazzu u mladších generací posluchačů:

„Lidé jsou k jazzu často hluší. A mnohdy je to vina samotných jazzových muzikantů, kteří se všemi silami snaží, aby se jejich hudba jevila jako co nejpromyšlenější, „mozková“. Ale přitom zapomínají mít radost ze hry a proto je nikdo nechodí poslouchat. To neznamená, že jazz nemá být novátorský, ale i v inovacích musíte přece něco cítit a prožívat,“ prohlásil Hargrove ve svojí biografii pro label Verve.

02593600.jpeg

Kdyby měl člověk dostatek času a financí, bylo by zajímavé objet všechny tři vystoupení. Jak asi pojme tak uznávaná osobnost jako Roy Hargrove tři koncerty po sobě? Vždycky to zajiskří, nebo dojde na rutinu? K silnému posluchačskému zážitku ovšem pochopitelně postačí vystoupení jediné.

Koncerty Roy Hargrove Quintet: 18. října, Přerov, Československý jazzový festival, velký sál MD19. října, JazzFest 2014, Karlovy Vary, Lázně III – Koncertní síň Antonína Dvořáka20. října, Jazz bez hranic, Plzeň, Dům hudby

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.