Tyrolský festival Outreach objevuje hudbu, jakou jste ještě neslyšeli

5. leden 2017

Tři lednová vydání pořadu Jazz Live přiblíží atmosféru letního festivalu pod alpskými štíty.

Nedaleko tyrolského Innsbrucku leží na řece Inn malé městečko Schwaz. Ještě v 15. a 16. století patřilo díky tamní těžbě stříbra a mědi k nejbohatším a nejváženějším městům tehdejšího světa. Ta doba je už dávno pryč, přesto si Schwaz zaslouží pozornost, a to nejen lyžařů a obdivovatelů alpské přírody, ale také hudebních fanoušků.

Více než dvacet let se tu v létě, vždy na začátku srpna, koná významný festival s názvem Outreach. Organizuje ho trumpetista, bandleader, skladatel, producent a rodák ze Schwazu, který působí i v New Yorku, Franz Hackl.

Třídenní přehlídka se pod jeho vedením snaží maximálně dostát svému jménu. Dává šanci novým, neotřelým domácím i zahraničním formacím a interpretům. Program festivalu nabízí pestrý výběr projektů, které mnohdy vznikají exkluzivně právě pro festival. Na své si zde přijdou zejména jazzoví fajnšmekři a hudební nadšenci. Organizátoři festivalu v čele s Hacklem si zakládají na tom, že jazz hraný na festivalu má jen málo co do činění s mainstreamem. Vítány jsou přesahy, splývání různých žánrů se soudobým jazzem a vystoupení ostřílených jazzmanů v nových kontextech.

Komorní alpská přehlídka má také svou akademii, která organizuje v době konání festivalu i mimo ni sérii workshopů. Letos například přijede do Schwazu vyučovat slavný francouzský perkusionista Mino Cinelu.

03775296.jpeg

V roce 2015, kdy rakouská stanice ORF pořizovala nahrávky z koncertů pro své i zahraniční vysílání, se Outreach festival od objevitelské mise nijak neodchýlil. Jako důkaz poslouží tři lednové pořady na Vltavě.

6. 1. 2017, 17:45 – Jazz Live (pátek)V pátek bude vysílání patřit trojici mladých tyrolských muzikantů působících také v elektro-jazzovém kvartetu s názvem HI5. Ve Schwazu vystoupili bez vibrafonisty pod dočasným názvem Reach Out Trio v obsazení: Clemens Rofner (kontrabas, baskytara), Philipp Ossanna (kytara, sampler) a Chris Norz (bicí nástroje, zvonkohra).

13. 1. 2017, 17:45 – Jazz Live (pátek)Stanice Vltava pak odvysílá sólové vystoupení stále populárnějšího původem izraelského klavíristy Yarona Hermana.

14. 1. 2017, 1:00 – Jazz & World Live (sobota)O pár hodin později v noci uzavře trojlístek pořadů věnovaných předloňskému ročníku tyrolského festivalu Outreach sestřih tří dalších koncertů. Posluchači Jazzového podvečera tentokrát uslyší kvarteto zpěvačky původem z rakouského Bregenzu Filippy Gojo ovlivněné mimo jiné svižnými latinsko-americkými groovy. Následovat bude původem ruský kytarista žijící v New Yorku Gene Pritsker se svým projektem Eclectic Chamber Music. Vznešený název skrývá Pritskeho trio s pianistou Kai Schumacherem a houslistou Peterem Krysou. Pogram uzavře ukázka z koncertu elektro-akustického tria argentinského pianisty Lea Genovese, jež si říká PorChé Ne Trio.

V programu předloňského Outreach festivalu mimochodem nechyběla ani hvězdná jména, která se bohužel do vysílání nedostala. Speciální program zde společně s devítičlenným souborem odehrál trombonista Craig Harris, svého času spoluhráč legendy free-jazzu, varhaníka a pianisty Sun Ra.

Spustit audio