Uloveno na síti: Červencové jazzové lenošení

7. červenec 2020

Jako kdyby jazz doháněl vynucenou virovou pauzu. Ani v obvyklé vydavatelské okurkové sezóně není o nová alba nouze. U vody, na horách a vůbec kamkoliv vás léto zavede, si můžete dát do sluchátek třeba nové tituly Maceo Parkera, Johna Scofielda či Marcin Wasilewski Tria s Joem Lovanem.

Maceo Parker – Soul Food: Cooking With Maceo

Jméno interpreta hovoří za vše, není třeba mnoho dodávat. Snad jen zdůraznit fakt, že funkový saxofonista „lenošil“, tedy co se týče nahrání řadového alba, dlouhých osm let. Kdo má pana Parkera rád, dostane to, co čeká.

A vlastně i něco navíc. Maceo tentokrát přihodil do kolotajícího funkového hrnce esenci z New Orleans. Jak díky nahrávání v tamním studiu a s tamními muzikanty jako Ivan Neville, tak doplněním autorských skladeb svébytnými covery z repertoáru mistrů jižanské kuchyně. Vypíchněme třeba parádní cover Right Place, Wrong Time od Dr. Johna. Nebo Yes, We Can Can z pera další neworleanské ikony Allena Toussainta, proslavený v repertoáru The Pointer Sisters. Opravdu výživná jižanská strava se spoustou cajunského pepře.

GoGo Penguin – GoGo Penguin

Novátorské manchesterské trio nehledalo pro pátou řadovou desku žádné jméno z jednoduchého důvodu. Nyní jsou pánové konečně „nejvíc sami sebou“. Prostě GoGo Penguin. Podle názoru tvůrců se zamýšlená fúze jazzu, minimalismu a vůbec soudobé hudby, trip hopu a dalších elektronických žánrů konečně dobrala celistvosti.

Oproti předchozím albům to pro posluchače znamená ještě hlubší ponor tria do elektroniky. Zda jde opravdu o přiblížení se ideálu kapely ukáže čas, který tak rád přehodnocuje. Rozhodně však GoGo Penguin vydali povedenou desku.

John Scofield – Swallow Tales

Jak dobře může dopadnout setkání učitele s žákem, který se pedagogovi minimálně vyrovnal, potvrdila v minulosti už řada spoluprací. Tentokrát se však John Scofield rozhodl vyseknout svému mentorovi Stevu Swallowovi velmi hlubokou poklonu. Kytarista vybral repertoár alba z basistových kompozic, které, podle vlastních slov, miluje od mladí. „Vždyť na jedné z prvních třech jazzových desek, které jsem si pořídil, hrál právě Steve,“ vysvětlil Sco.

„Občas, když hraju se Stevem, zní mi to jako jedna obrovská kytara. Basová linka a můj part společně,“ popsal kytarista pocit souznění se Swallowem. Trio doplňuje další dlouholetý Scofieldův muzikantský partner Bill Stewart. A nová triová podoba klasických Swallowových skladeb Eiderdown (1965) či Portsmouth Figurations (1967) je čirá a životná.

Michael Olatuja – Lagos Pepper Soup

Příjemně pikantní koření namíchal do polévky také Michael Olatuja. Třetí album fenomenálního basisty s nigerijskou krví, známého spoluprací s Terencem Blanchardem, Kurtem Ellingem či Steviem Wonderem, totiž zpestřuje řada opravdu slavných hostů. Zazpívaly si tu dámy Dianne Reeves, Laura Mvula, Angelique Kidjo, zahrála Regina Carter a s ní pánové Lionel Loueke, Joe Lovano či Aaron Parks.

Naštěstí, nejnápadnější přísadou zůstává, navzdory průchoďáku hvězd, vklad samotného kapelníka. Tedy schopnost vytvořit originální směsku jazzu a hudby Západní Afriky, odkud ostatně kořeny jazzu a blues pocházejí. Nakažlivě pozitivní atmosféra a „roztančenost“ si přitom nijak nepřekáží s virtuozitou a skladatelskou sofistikovaností.

Rudresh Mahanthappa – Hero Trio

Slovo „Hero“ v názvu nového alba newyorského saxofonisty znamená, že jde o vyjádření úcty Rudreshovým hrdinům. Oni hrdinové pochopitelně pocházejí především z jazzového světa, ale nejen z něj. Smeknutím klobouku před Johnem Coltranem je úprava skladby 26-2, propojená navíc s melodií Barbados od Charlieho „Birda“ Parkera. Coveru The Windup se dočkal třeba i Keith Jarrett. Stejně náruživě ovšem saxofonista pojal také countryový evergreen Ring Of Fire, proslavený sekáčem Johnnym Cashem.

To vše přitom dokonale funguje v na dřeň osekané podobě strollingu neboli naprostého zákazu akordů a harmonických nástrojů. V sestavě tria s francouzským kontrabasistou Francoisem Moutinem a Rudreshovým americkým krajanem, bubeníkem Rudym Roystonem.

Marcin Wasilewski Trio And Joe Lovano - Arctic Riff

Polský pianista a skladatel Marcin Wasilewski patří už dvě dekády k výrazným osobnostem stylotvorného labelu ECM. Jako žádaný sideman (Tomasz Stańko, Manu Katché) i díky profilovým albům. Už předtím si samozřejmě zapsal na konto zajímavou diskografii polskou pod hlavičkou Simply Acoustic Trio. Které, mimochodem, hrálo už od alba Komeda (1995) ve stejném složení jako dnešní trio pod Marcinovým jménem.

Na novém albu pro ECM si ovšem pianista dopřál skutečně exkluzivní rozšíření sestavy. Americký hvězdný saxofonista Joe Lovano si s triem rozumí a přinesl do spolku i jednu vlastní kompozici.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.