Uloveno na síti: Jazzové ochlazení nehrozí

4. říjen 2023

Babí léto je nadstandardně horké i co do množství vydávaných novinek. S deskami se hlásí hvězdný Joshua Redman se zpěvačkou Gabriellou Cavassa, trio Shalosh či snivě meditující kytarista Pedro Velasco. Vybrat pouze šestici titulů bylo tentokrát zvláště těžké.

Shalosh – Tales Of Utopia

Izraelské trio, dobře známé i z koncertů u nás, nevypráví žádné „utopické pohádky“, název desky čiší sarkasmem. Myšlenkovou koncepcí cyklu skladeb je „kontrast mezi svobodou a krásou hudby a všudypřítomnou tísní života v Izraeli“. Závažný podtext ovšem nic nemění na typicky povznášející kráse melodií Shalosh. Muzika tu prostě nad tísní vyhrává, i když často neskrývá smutek.

Joshua Redman feat. Gabrielle Cavassa – Where Are We

Joshua Redman, jak ho ještě neznáte. Svůj první titul pro legendární label Blue Note pojal jako... vokální jazz. Ne, on sám nezpívá, pozvání do studia přijala Gabrielle Cavassa (dobré jméno si vysloužila albovým debutem z roku 2020). Ale nebojte, saxofon nehraje druhé... ehm, housle. Muzikantská sestava pak patří ke „kapelám snů“. Vedle stabilní kapely s Aaronem Parksem, Joem Sandersem a Brianem Bladem tu hostují třeba kytaristé Kurt Rosenwinkel a Peter Bernstein.

Repertoár pochází z hodně rozdílných zdrojů. V Chicago Blues například Redman smíchal k obrazu svému motiv z klasiky Counta Basieho Goin‘ To Chicago a skladbu Chicago od indie folkového písničkáře Sufjana Stevense. Také si vypůjčil baladu Streets Of Philadelphia od rockera Bruce Springsteena či By The Time I Get To Phoenix od countryového hitmakera Jimmyho Webba. Koncepci ale udržel jednotnou, prozradí ji už uvedené názvy tří skladeb. Každý kus má vystihovat atmosféru konkrétního místa v USA.

Daniel Santiago & Pedro Martins - Movement

Kytarista Kurt Rosenwinkel má pochopitelně čich na vynikající nástrojové kolegy. Když u svého berlínského labelu Heartcore vydává album Daniela Santiaga a Pedra Martinse, jde o pádné doporučení: „Ti kluci žijí a dýchají kytarami, rytmem, harmoniemi, feelingem a zvukem. Měl jsem příležitost pracovat s nimi na různých projektech jak společně, tak individuálně – a tohle duo je jedno z nejlepších kytarových spojení všech dob.“

Daniel a Pedro se přitom neomezují jen na instrumentální virtuozitu. Ke zpestření akustického latin- či spíše world jazzu dobře využili v kompozicích Maracatu či Se eu sentisse saudade i svoje hlasivky.

Pedro Velasco –Divagar Devagar

Dopřejme si ještě jedno intimní kytarové album. Pedro Velasco se narodil v Lisabonu, působí ovšem už 20 let na londýnské scéně, kde se prosadil třeba v improvizační kapele Splatter. V hudbě zúročuje jazzová studia i lásku k fadu a brazilské hudbě. Na albu Divagar Devagar, které natočil sám s kytarou a také řadou elektronických zvukových efektů, se navíc ponořil do neprvoplánového, nápaditého ambientu. „Natáčení bylo svého druhu hudební meditací,“ popisuje, jak se dobral ke kontemplativní atmosféře nahrávky.

Album vychází až 27. října, a tak je v době publikování „Uloveno“ k poslechu zatím jen několik ukázek, nicméně dle kompletního novinářského náslechu dává album smysl hlavně jako kompletní náladotvorná suita. Vyplatí se kliknout znovu ve správný čas.

Sara Serpa & André Matos – Night Birds

Portugalské kořeny má i zpěvačka Sara Serpa, známá třeba natáčením s Gregem Osbym, Danilem Pérezem nebo Lindou May Han. Partnerství s kytaristou Andrém Matosem ale patří k těm dlouhodobým a hlavně osobním, doslova rodinným. Odtud intimita jejich třetího společného alba, na kterém pár využil i hlas a dětskou fantazii svého potomka.

Po muzikantské stránce pak těží manželské duo z „kombinace portugalské kulturní identity a kreativního uměleckého prostředí New Yorku“. Ostatně mezi spoluhráči Sary a Andrého figuruje třeba cellista Okkyung Lee, mj. hráč v projektech Johna Zorna, nebo brooklynský pianista Dov Manski.

Mark Turner Quartet – Live At The Village Vanguard

Na závěr říjnového Uloveno ještě zůstaňme v „kreativním prostředí NYC“, konkrétně legendárního klubu Village Vanguard, kde saxofonista Mark Turner (Gilad Hekselman, Ibrahim Maalouf, Jeff Ballard, Omer Avital etc. etc.) pořídil svoji nejčerstvější živou nahrávku.

„Hrát ve Village Vanguard, to je jako být přijat v místě, kde začínali všichni mistři. Je úžasné stát se součástí něčeho většího než jsem já sám. Proto chci hrát muziku a hrát jazz,“ právem se chlubí saxofonista.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka