Uloveno na síti: Strhující jazzové živáky pro letní večery

8. červenec 2022

Ať už na sebe necháme sálat groovy živých nahrávek Kneebody či Kurta Ellinga s projektem SuperBlue, nebo nás ukonejší hřejivé vyzařování „chrámového tria“ Charlese Lloyda, ani v okurkové sezóně nebude chybět dostatek jazzových inspirací k poslechu. A pokud je libo ochlazení, skočme mezi „dvě tučňáčí vlny“ GoGo Penguin.

Kurt Elling – SuperBlue The London Sessions

Nikoliv náhodou bude toto Uloveno až na jednu výjimku koncertní. Pokud vás bavila Ellingova loňská, trochu překvapivě funková a posléze na Grammy nominovaná deska SuperBlue, nepřeslechněte ani záznam z návazného turné. Naživo zní groovy i Ellingův zpěv pochopitelně ještě energičtěji než ze studiové nahrávky.

GoGo Penguin – Between Two Waves

Symbolicky prvního červencového dne publikovali manchesterští nu-jazzoví experimentátoři EP s mnohoznačným pojmenováním Mezi dvěma vlnami. Můžeme si domýšlet, že může jít o vlny jazzu a elektroniky, nebo prostě o osvěžující „ošplouchnutí“, ale význam názvu je prý jiný. Vyjadřuje „magický moment znovuzrození kapely po dvou divných a tragických letech“ pandemie. No, snad ta další vlna nebude ještě horší.

„Jde o záznam úžasné chvíle, kdy se členové kapely společně s producenty a Joem a Brendanem zase sešli jako rodina. Společně jedli, užívali si popíjení, žertování a samozřejmě, to je nejdůležitější, tvorbu muziky,“ vysvětlil pianista Chris Illingworth. Dodejme, že obrodu zaznamenalo i obsazení tria. Chris a basista Nick Blacka přivítali mezi tučňáky nováčka, bubeníka Jona Scotta.

Magnus Lindgren, Georg Breinschmid – Jazz At Berlin Philharmonic XIII: Celebrating Mingus 100

Letošní oslava nedožité stovky Charlese Minguse pochopitelně vygenerovala řadu koncertních akcí. Tahle patřila k těm velkolepějším, v reprezentativním prostředí Berlínské filharmonie. Proběhla v režii švédského saxofonisty, basklarinetisty, aranžéra a kapelníka Magnuse Lindgrena (Herbie Hancock, Gregory Porter, Nicola Conte) a rakouského kontrabasisty, aranžéra a spolukapelníka Georga Breinschmida (Archie Shepp, Kenny Wheeler, Vienna Philharmonic).

Příjemně konzervativní (tedy jen z dnešního hlediska, že) uchopení Mingusovy klasiky snad ani nemůže v podání tak výtečných muzikantů zklamat a je dobře, že záznam dubnového koncertu byl připraven k publikování. Ostatně celý nonet tvoří samí „all stars“ hudebníci: Namátkou americký bubeník Gregory Hutchinson (Joshua Redman, Betty Carter, Roy Hargrove, samozřejmě u nás známý i díky triu s Najponkem a Ondrou Pivcem) nebo francouzská zpěvačka Camille Bertault, která opakovaně koncertovala také v Česku.

Charles Lloyd – Trios: Chapel

O plánu neúnavného hledače Charlese Lloyda vydat hned tři triová alba už jsme vás informovali. První z nich, natočené v chrámu Coates Chapel v San Antoniu s Billem Frisellem a Thomasem Morganem, už je na světě. A je přesně tak kontemplativní (a výborné), jak se dalo očekávat.

Al Di Meola, John McLaughlin, Paco de Lucia – Saturday Night In San Francisco

O chystané archivní desce s nikdy dříve neslyšeným záznamem „té druhé“ prosincové noci 1980 v San Franciscu v už jsme také předběžně psali. Jenže loni. Vydání desky se odkládalo a odkládalo kvůli cizelování a diskutování mezi Alem a Johnem. Den D pro pamětníky konečně nastal 1. července 2022, kdy jsme se dozvěděli, co dělalo trio kytarových géniů den po natočení svého majstrštyku. Opravdu si nezadalo a je dobře, že Al prohrábl archiv.

Kneebody – Live At Le Crescent

Dopřejme si na závěr ještě jeden živý záznam, opět spíš do tanečna. Kdo není vyznavačem ticha, tomu se možná právě výrazné groovy spojí s atmosférou letních večerů a hlavně večírků. O Kneebody je přece známo, že dokáží zvednout na nohy i publikum znavené letními vedry. Ale nepřehánějí to. Na „živáku“ nechybí ani snivé momenty jako The Non-Profit Prince Of Lexington.

Spustit audio