Uloveno na síti: Zlátne jazz na hudebních polích

4. srpen 2022

Posluchači mohou zahájit žně. A zároveň s hudbou prázdninově putovat křížem krážem planetou, včetně Karibiku či Afriky. Nové desky nabídli Chucho Valdés, který se po dlouhých letech znovu shledal s Paquitem D’Riverou, americanou inspirovaný londýnský saxofonista Binker Golding nebo naděje ethiojazzu Kibrom Birhane.

Cory Henry – Operation Funk

Nejdříve něco na rozproudění krve. Neměnný cíl hudební mise amerického zpěváka, klávesisty a skladatele, který se proslavil jako důležitý článek kolektivu Snarky Puppy, ohlašuje už název alba. Ne, nic nového a nečekaného, ale zato vyhraná sázka na jistotu tance.

Kibrom Birhane – Here And There

Skladatel, klávesista a hráč na tradiční etiopskou lyru krar Kibrom Birhane patří k nejvýraznějším současným osobnostem ethiojazzu. Při tvorbě třetího alba se rozhodl těsněji navázat na odkaz svých slavných krajanů ze 70. let jako Mulatu Astatke, Hailu Mergia a Walias Band, ovšem současnými prostředky. Což se mu daří výtečně. Kosmopolitní ráz, který přitom nepřekrývá nezaměnitelnou etiopskou melodiku a frázování, dodávají albu spoluhráči převážně z losangeleské scény. Protože právě v LA v současnosti Kibrom působí.

Že hudba zůstává autentická, prozradí hned úvodní skladba Merkato. Tedy v překladu tržiště, jenže Merkato s velkým M se říká konkrétnímu rázovitému obřímu trhu v Addis Abebě i celé okolní čtvrti. Kdo jste tam byli, potvrdíte, že onu atmosféru euforického chaosu vykresluje muzika přesně.

Angélique Kidjo & Ibrahim Maalouf – Queen Of Sheba

Zůstaňme ještě v Africe, ale spojme ji pomyslným leteckým mostem s Levantou. I když, samozřejmě, beninská zpěvačka a libanonský trumpetista k sobě mají blíže ve svém současném domově, Francii. Ve smyslu hudebních kořenů ovšem ona geografická příslušnost platí.

Projekt Queen Of Sheba vznikl jako experimentální koncertní program, předvedený v newyorské Carnegie Hall, na Marciac Jazz Festivalu či North Sea Jazz Festu. Výtečně ovšem dopadla i studiová podoba, originálně spojující odlišné kulturní tradice a hudební žánry. Třeba i směrem k v podstatě „orientálně popové“ baladě Omije.

Nduduzo Makhathini - In The Spirit Of Ntu

Do třetice Afrika, ale opět odlišná část nejpestřejšího kontinentu. In The Spirit Of Ntu je desátým albem jihoafrického pianisty, jeho druhým počinem s etiketou Blue Note a vůbec prvním titulem, vydaným na novém „podlabelu“ Blue Note Africa. Makhathini tu opět potvrzuje, k jak důležitým jazzovým líhním patří multikulturní africký jih. Jako svoje zásadní inspirátory ostatně Makhathini uvádí jedním dechem jak Bhekiho Mseleku, tak americké spřízněnce McCoye Tynera či Johna Coltranea.

Je vám Makhathiniho jméno povědomé, aniž byste znali jeho sólovou tvorbu? Jistě, jde mimo jiné o spoluhráče Shabaky Hutchingse v jeho jihoafrickém projektu Shabaka And The Ancestors.

 Binker Golding – Dream Like A Dogwood Wild Boy

Od Shakaby vede oslí můstek do Anglie, mrkněme se na chvíli i do londýnského jazzového podzemí. Binker Golding, ten z dua Binker & Moses (s Mosesem Boydem), na druhém sólovém albu přiznává, jak moc má rád blues, americanu a americkou hudbu vůbec. A v jednotlivých skladbách prostřednictvím saxofonu „říká svoje“ k tématům jako láska, sex, chlast, vztah táty se synem... prostě „řeší život“. Ne, rozhodně nejde o typický londýnský sound s afro-karibskou i klubově hip-hopově taneční příchutí. Jenže právě ono překvapování a rozšiřování záběru je přece fajn.

Chucho Valdés & Paquito D’Rivera Reunion Sextet – I Missed You Too!

Na závěr si dopřejme výlet na Kubu a desku s příběhem, který má navíc happy end. Chucho a Paquito tvořili od roku 1962 až do osmdesátých let nerozlučnou havanskou dvojici. Dokud je nerozdělila emigrace. K 60. výročí prvního setkání ovšem pánové přiznali „Taky jsi mi chyběl!“ a domluvili si večírek v nahrávacím studiu.

Kubánským legendárním jazzmenům to spolu hraje, jako kdyby nikdy neztratili kontakt. Jen se nenechejme odradit poněkud kýčovitým obalem a podbízivě turistickou „směskou populárních melodií mistra Amadea“ - Mozart a la Cubana. Naprostá většina alba je vkusná tropická pohoda.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.