V Boskovicích chystají česko-německý jazzový program

2. červenec 2022

Program zaměřený na prolínání české a německé scény proběhne 8. a 9. července na Festivalu pro židovskou čtvrť v Boskovicích již podvacáté. Speciální projekt sestaví Hartmuth Dorschner s Ondřejem Štveráčkem, dorazí improvizátorky Improvife či „amorální free jazzové trio“ Eros.

K 20. výročí akce Česko-německá jazzová setkávání se dramaturgie boskovického festivalu „vytáhla“ co do různorodosti a pestrosti pozvaných interpretů. Ostatně jde zároveň také o 30. ročník celého Festivalu pro židovskou čtvrť Boskovice.

Úvod boskovických jazzových koncertů bude patřit duu Land Über, tvořenému cellistou Bennym Gerlachem a saxofonistou Karlem Helbitem. Hudebníci se pohybují ve sféře minimalistických, konejšivých hudebních meditací, které označují za „únik ze všedního dne“. Ač vystupují „jen“ v duu, Gerlach pomocí looperu dokáže nabídnout plné podklady, kdy si cvrnknutím do snímače elektrického cella vytvoří decentní rytmickou smyčku, nebo zachytí hypnotizující hudební plochu z průběžných tónů. Elektroniku decentně využívá i Helbit. Jako dobrá ilustrace hudby dua poslouží loňský „covidový“ stream, ale s publikem čekejme ještě vřelejší a zároveň snivější atmosféru:

Koncerty příležitostné trojice improvizátorek Improvife, tedy Agnes Ponizil (zpěv, též členka tria Sein), Anne-Kathrin Wagler (klavír, akordeon, perkuse) a Dorle Ferber (housle, zpěv, v Německu je známá také originální tvorbou pro děti), jsou již z důrazu na volnou improvizaci vždy jedinečné. Jako paletu zvuků přitom hudebnice využívají jak postupy jazzové a soudobé, tak inspirované hudbou etnickou. Pro Boskovice si dámy ještě navíc připravily obsazení a koncepci šitou na míru.

Nazvat trio Eros a označit jeho žánr jako „amorální free jazz“ může působit trochu jako provokace. Na hudbě pro relativně neobvyklé obsazení flétna (Karoline Schulz), violoncello (Sabine Grüner) a kytara (Max Loeb Garcia) není ovšem nic povrchního. Kapelník Max Loeb Garcia, narozený v kolumbijské Bogotě, patří v Německu k respektovaným všestranným hráčům, podílejícím se na řadě projektů od latin jazzu přes starou hudbu třeba po klezmer.

 „Strategie napětí“ Štveráčka & Dorschnera

Největším jazzovým lákadlem festivalu je další z řady místních speciálních projektů, ve kterém dostanou zadání na společný koncert osobnosti dvou zemí. Nečekané tentokrát čekejme od německo-české sestavy Strategy Of Tension, která vznikne pod společným vedením saxofonistů Hartmuta Dorschnera a Ondřeje Štveráčka spojením jejich trií. Na programu budou kompozice napsané speciálně pro tento projekt i improvizované pasáže. Jako koncepci si pánové zvolili „soudobý jazz mezi Coltranem a free jazzem“.

Pokud plány nic nepřekazí, pro Boskovice sestavené sexteto by mělo vystoupit na podzim na samostatných koncertech v Praze a Drážďanech.

Dorschner se ještě před společným finále Strategy Of Tension představí se svým triem Sein, ve kterém hrají houslistka Andrea Hofmann a již zmíněná Agnes Ponizil. Sein se přirozeně pohybují mezi jazzem, inspiracemi starou hudbou, soudobou „vážnou“ hudbou a volnou improvizací. Vlastní set odehraje i Ondřej Štveráček Trio s basistou Janem Fečem a bubeníkem Markem Urbánkem.

Českou scénu budou vedle Štveráčka reprezentovat klasik Emil Viklický v duu s Pavlem Hrubým, jazz/groove/popová pětice MTC zpěvačky Nadi Vilgošové, která se dala dohromady během studií na Konzervatoři Jaroslava Ježka a kapela Sarah And The Adams zpěvačky Šárky Adámkové.

Puntičkáři by mohli namítnout, že písničkářská tvorba Adámkové má s jazzem společné jen detaily, stejně jako třeba hudba Norah Jones, ke které bývala Šárka zpočátku „berličkovitě“ přirovnávána. Jenže koho by zajímalo puntičkaření, když Sarah And The Adams patří k nejzajímavějším seskupením, která se u nás v desátých letech prosadila.

Většina jazzových akcí proběhne v pátek a v sobotu v prostorách Zámeckého skleníku. Netřeba ale dodávat, že vedle programu jazzového mají Boskovice na tuctu různých scén od čtvrtka 7. do neděle 10. července také bohatý program zaměřený na rock, alternativu, blues, folk či world music a navíc řadu mimohudebních (filmových, divadelních, literárních, výtvarných, chybět nebudou ani přednášky na společenská témata) programových bodů. Pro „neortodoxního“ jazzového fanouška ideální prostředí k hledání zajímavých přesahů a souvislostí.

Jazzový program Festivalu pro židovskou čtvrť Boskovice

 

Pátek 8. července, Zámecký skleník

19:00 Land Über

20:30 Sarah And The Adams

22:00 Improvife

23:30 Naďa Vilgošová & MTC

 

Sobota 9. července, Zámecký skleník

18:30 Emil Viklický & Pavel Hrubý

20:00 Eros

21:30 Ondřej Štveráček Trio

22:45 Sein

23:59 Strategy Of Tension

 

Spustit audio