V Chrudimi začíná stavba nové lávky u sportovišť. Práce potrvají půl roku

9. únor 2024 10:31

Poškozenou lávku zbourat a místo ní postavit novou. To je úkol pro stavbaře v Chrudimi, kteří vybudují novou cestu přes řeku u městských sportovišť. Práce na zakázce za skoro 9 milionů korun by měly skončit v létě. A neobejdou se bez některých dopravních omezení.

Na konci roku 2022 nechala chrudimská radnice omezit vstup na lávku, která spojuje sídliště U Stadionu a městská sportoviště. Má poškozenou konstrukci a sníženou nosnost, statik doporučil vstup na lávku maximálně dvěma lidem najednou. Takže je částečně zahrazená železnými zábranami a to platí vlastně pořád.

Od základu nová lávka

S opravou radnice nepočítá, bude se stavět znovu úplně od základu: „Původní lávka se musí celá kompletně odstranit včetně základových konstrukcí, proto ty úplné uzavírky kvůli jeřábu a podobně. Vybuduje se nový základ, a na ten se osadí nová lávka, která se vyrábí v dílně,“ řekl starosta Chrudimi František Pilný (ANO).

Starou lávku přes Chrudimku na sídlišti U Stadionu v Chrudimi brzy nahradí nová

Nová lávka bude úplně jiná než ostatní ve městě. Radnice se nakonec rozhodla pro návrh španělského architekta Maria Guisasoly, který se účastnil několika soutěží v Česku - třeba s návrhy mostů přes Labe v Pardubicích, Řečanech nad Labem nebo v Hradci Králové. Lávka bude mít moderní design, použitý materiál tvoří kombinace kovu a betonu. Náklady na stavbu jsou spočítané skoro na 9 milionů korun.

První omezení v okolí lávky už začala. Uzavřená je část ulice V Průhonech, tedy jeden z příjezdů ke sportovištím. Po lávce se zatím ještě projít dá, ale zbývají jí poslední dny. Uzavřená bude od pondělí 12. 2. a tak to zůstane přibližně do poloviny července, kdy by měla stát stát nová.

Spustit audio

Související