V Chrudimi začínají plošně kastrovat toulavé kočky, kapacita útulku už nestačí

19. únor 2024 09:50

Chrudim spouští vlastní kastrační program pro kočky. Dotovat ho bude město. Počet přijatých zvířat v městském útulku výrazně stoupl a kastrace má nepříznivou situaci aspoň částečně vyřešit.

Radnici ke kroku přesvědčila čísla z městského útulku. Ta potvrzují, že toulavých koček pořád přibývá. Vloni jich útulek přijal 64, o rok dříve to bylo o 16 míň. Kapacita je přitom omezená a v Chrudimi proto několikrát platil stop stav pro příjem koček, už prostě nebylo místo. Povinná kastrace je tedy způsob, trend přibrzdit, nebo nejlépe rovnou zastavit.

Plošná kastrace

Kastraci podstoupí každé odchycené zvíře, které útulek přijme. Dřív operace nastupovala jen v případě, že to zdravotní stav kočky vyžadoval. Nově to bude plošný přístup, kastraci provede nasmlouvaná veterinární ordinace a město ji zaplatí. Starosta Chrudimi František Pilný (ANO) odhaduje, že program bude stát asi sto tisíc korun ročně.

Podobných programů existuje víc, kastraci koček se snaží organizovat několik různých spolků a sdružení. Spolky jsou většinou odkázané na sponzorské příspěvky a dary. A také to vyžaduje ochotu veterináře s nimi spolupracovat. To je případ třeba veterinární kliniky v Třemošnici, která v kastračním programu nabízela úhradu poloviny nákladů.

Chrudim si ale vybrala vlastní cestu, chce mít celý proces pod kontrolou a útulek zase jistotu, že adoptované kočky se nestanou součástí řetězce, kdy nechtěná koťata skončí někde na ulici nebo ještě hůř.

Spustit audio

Související