V Dobrši zahraje houslová jazzová špička

24. červenec 2023

Pošumavský festival Dobršská brána posedmé pokračuje v koncepci setkávání jazzu, roots music a artificiální hudby klasické i soudobé. Ale jako každoročně si zvolil odlišné pojítko v podobě důrazu na jeden hudební nástroj. Letošními hvězdami se tak 18. a 19. srpna stanou virtuózní houslistky a houslisté Yilian Cañizares, Scott Tixier či Adam Bałdych & Agata Szymczewska.

Mimořádný zážitek letos slibuje například „setkání jazzu a klasiky na nejvyšší úrovni“, které pořádají polští houslisté Adam Bałdych a Agata Szymczewska. Uznávaný jazzman a vážená „vážná“ interpretka, kteří nadžánrově uchopili kompozice polského skladatele romantické éry Henryka Wieniawského (1835-1880). Ostatně o výtečném společném albu Legenda (2022), jehož repertoár duo v Dobrši provede (samozřejmě díky improvizačním pasážím neopakovatelně a trochu jinak než na nahrávce), už jsme na těchto stránkách informovali.

„Jsem si jistý, že Wieniawski musel být skvělý improvizátor. Nahozená melodie se u něj často stává východiskem pro další pasáž, vytvořenou variací původního motivu,“ vysvětlil Bałdych vhodnost Wieniawského děl k jazzovému uchopení.

Přesvědčit ke spolupráci nástrojovou kolegyni z „klasického“ světa nebyl velký problém. Nejen proto, že se ti dva na houslových soutěžích potkávali už jako děti: „Adama jsem sledovala dlouho, zaujal mě právě tím, že k houslím přistupuje naprosto jinak než já,“ potvrdila Szymczewska.

Úplně jinak a stejně geniálně přistupují k fúzi jazzu s klasikou také švýcarský houslista Paul Giger, jehož tvorba dokonale zapadá do estetiky stylotvorného labelu ECM, a jeho krajanka, cembalistka i varhanice Marie-Louise Dähler. Na společném albu Ars moriendi (Umění umírání), pojmenovaném podle duchovních, pozdně středověkých textů z dob morových ran, dokázali přirozeně spojit autorské kompozice, Bacha i folklórní motivy.

Vzácnou návštěvou je také původem francouzský, v USA působící houslista Scott Tixier, vystupující v duu s bratrem – jazzovým pianistou Tonym (též kapelníkem vlastních projektů).

Scott má navzdory svému relativnímu mládí (1986) na kontě neuvěřitelně dlouhou řadu sidemanských zápisů napříč žánry. Hrál s popovými, rockovými a R&B legendami jako Stevie Wonder, Isley Brothers, Sting, Elton John či Roger Waters. A s celou plejádou interpretů jazzových, od ikon jako Kenny Barron či Anthony Braxton, přes Terence Blancharda až po generační souputníky jako je Tigran Hamasyan.

Čekejme temperamentní finále

Pro jistě euforický sobotní závěr festivalu zvolila dramaturgie vystoupení kubánské, ve Švýcarsku žijící houslistky a zpěvačky Yilian Cañizares s Resilience Triem.

Yilian české publikum už nadchla díky společnému hraní s Omarem Sosou. Kdyby tak krásně nesouzněli, dalo by se dokonce říci, že slavnějšímu krajanovi ukradla show, když ho vyhecovala ke společnému tanci přímo na pódiu a vyvolávala vlny aplausu „duety sama se sebou“, kdy do eskamotérských běhů houslí přizpívávala unisona, kontrapunkt či další melodické linky. Pro roli frontwoman je jako stvořená.

Krom společného projektu se Sosou má Yilian za sebou spolupráci s Ibrahimem Maaloufem, Christianem Scotem aTunde Adjuah, Chuchem Valdésem či Michaelem Leaguem ze Snarky Puppy. Ve vlastní kapele pak originálně slučuje afro-kubánskou tradici s prvky jazzu a klasiky. Repertoár dobršského vystoupení bude logicky vystavěn na Yilianině zatím posledním vydaném albu Resilience (2022). Ale možná se publikum dočká i nápovědy, jak bude živě znít k srpnovému vydání přichystaný materiál pro album Habana-Bahia, které hudebnice natočila v Brazílii.

Housle od středověku po americanu

Dobršská brána pochopitelně není jen o uznávaných zahraničních osobnostech, kvalitní a vhodně vybraný je také „domácí“ a „ex-federální“ program. Slovenský houslista s minimálně středoevropským renomé Stano Palúch dorazí s kvartetem, ve kterém figurují jeho spoluhráč z tria PaCoRa, cimbalista Marcel Comendant, a dále rytmika Peter Korman a Michal Fedor. Smyčcové S.V.A. Trio v Dobrši zahraje v již prověřené rozšířené sestavě s trumpetistou Miroslavem Hloucalem a bubeníkem Milošem Dvořáčkem.

Houslista Vít Nermut tentokrát vymění moderní nástroj za archaickou fidulu a s hráčem na dřevěné dechové nástroje Michalem Hrubým potvrdí fakt, že svět středověké hudby si neprotiřečí se současnou volnou improvizací. Anna Romanovská pak přidá k virtuozitě a improvisingu i multimediální rozměr. Představí projekt Unexpected Green, spojující houslové trio s Janou Havlákovou a Milanem Jakešem a výrazově taneční performanci Jany Látalové.

O další žánrové zpestření se postará Alois Zatloukal, jenž v projektu Rusty Cowboys zapasoval jazzové housle do prostředí americany, tedy typicky americké směsky folku, country, tradičního rocku, blues i jazzu.

Program festivalu Dobršská brána 2023

 

Pátek 18. srpna

16:00 Stano Palúch Quartet – Premeny

19:00 Alois Zatloukal Quartet - Rusty Cowboys

20:30 Adam Bałdych & Agata Szymczewska – Legend

 

Sobota 19. srpna

09:30 Scott Tixier – workshop

13:30 Paul Giger & Marie-Louise Dähler – Ars Moriendi

15:00 Vít Nermut & Michal Hrubý

16:30 Anna Romanovská Trio & Jana Látalová

18:00 S.V.A. Trio & Hloucal + Dvořáček

19:30 Scott Tixier & Tony Tixier

21:00 Yilian Cañizares & Resilience Trio

Spustit audio