V Libereckém kraji se vlastníci nehlásí k více než 1 400 nemovitostí

17. říjen 2023 15:13

Pokud o pozemky a stavby nikdo nepřihlásí do konce roku 2023, propadnou státu. Další podrobnosti zjišťovala redaktorka Eva Malá.

Čtěte také

Stát v Libereckém kraji eviduje k začátku září 2023 celkem 1 424 pozemků a 35 staveb, u kterých nezná vlastníka. Prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových proto majitele vyzývá, aby se o ně přihlásili. Čas mají do konce roku. Ty nemovitosti, o které se nikdo nepřihlásí, státu propadnou.

Jedná se převážně lesy, pole a další různé pozemky a nemovitosti. Nejvíce je jich na Semilsku a nejméně na Jablonecku a Českolipsku. Mezi největší pozemky s neznámým majitelem patří například více než hektarový pozemek lesa v Heřmaničkách v České Lípě.

Stát majitele pozemků a nemovitostí hledá. Od roku 2014 do konce září 2023 se podařilo vyřešit více než 1 000 případů. Nejčastěji se ale stává, že se podává podnět k zahájení dědického řízení, protože majitel už nežije.

Na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových se podle mluvčí Michaely Tesařové už například obrátil vnuk původního majitele kvůli prošetření vlastníka šesti pozemků v Radostné pod Kozákovem. Ve spolupráci s rodinou, matrikou a katastrálním úřadem se případ podařilo vyřešit. Majetek po zemřelém připadl v 80. letech 20. století státu. Soud v jeho prospěch rozhodl i po zjištění, že dcera původního majitele žije. Úřad ale uznal její nárok a majetek jí vydal. Jednalo se o 3 tisíce metrů čtverečních zemědělské půdy.

Podařilo se také například dohledat vlastníka pozemků ve Vysokém nad Jizerou. Zajímavostí je, že se často jedná až o detektivní práci. Tyto pozemky původně vlastnil muž se jménem Vincenc, který se narodil v roce 1878. V dalších dokumentech už muž figuroval jako Čeněk. Prokázalo se ale, že se jednalo o stejného člověka.

Liberecký kraj má po Praze takových pozemků a nemovitostí nejméně. Naopak nejvíce, a to přes 40 tisíc, je pozemků s neznámým majitelem v Jihomoravském kraji, a přes 30 tisíc ve Středočeském kraji.

Pokud se vlastník nemovitosti nepřihlásí nejpozději do 31. prosince 2023, uběhne zákonná lhůta a majetek přejde na stát. Úřad proto doporučuje, aby každý nahlédl do seznamu nedostatečně identifikovaných vlastníků na jejich webových stránkách a zkontroloval, jestli předkům nebo jim samotným nemovitost, o které nevěděli, nepatří.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související