Vánoce na D-dur ve všech tóninách a s medailovými Krakowiaky

23. prosinec 2019

Hudební stanice D-dur připravila pro milovníky klasiky vskutku sváteční hody. Čekají nás osvědčené tituly i dramaturgická překvapení. Čerstvě oceněnou nahrávku opery Krakowiacy i Górale s Collegiem 1704 vysíláme 27.12. ve 20:00.

Pokud vás hlavně zajímá, kdy bude Rybovka, tak ta bude na Štědrý den hned ráno ve čtvrt na devět... Pásma koled a pastorel jsou rozvržena do celého dne. Pokud večeříte v 18:00, je pro vás načasována Paschova alias Zrunkova Vánoční mše právě na tuto hodinu. Po 20. hodině trochu zvážníme a budeme poslouchat Zelenkovy skladby, z ranného období, kdy ještě působil v Praze.

Jestliže Štědrý den jsme ladili spíše do baroka, Boží hod bude klasickoromantický. Zazní Dvořákova Serenáda, Voříškova Symfonie, Mozartovo Divertimento. Odpoledne nabízíme Čajkovského Zimní symfonii, Fibichův melodram Štědrý večer.

Logo

V podvečer trochu zaexperimentujeme. V roce 1736 vydal německý protestanský hudebník Georg Christian Schemelli sbírku duchovních písní pro různé hlasy s doprovodem. Na této sbírce se podílel i Johann Sebastian Bach, ale nevíme, jak moc. Je ale pravděpodobné, že je autorem vícera písní z této sbírky a mnohých úprav. Písní je celkem 954, ale u většiny je zachycen jen text, hudba je zapsána jen u 69 písní. V novém, víceméně kompletním vydání nahrávek Bachova díla s názvem Bach 333 najdeme i nahrávku všech těchto devětašedesáti duchovních písní a my si je 25.12. zhruba od půl šesté všechny vyslechneme. Asi to nebude snadný posluchačský úkol, ale může to být zážitek prožít sváteční večer s dílem fascinujícím svou kvalitou i kvantitou. Večer od 20:00 nabídneme koncertní snímky z Vánočního dne Evropské rozhlasové unie.

Čtěte také

Na Štěpána v 16:00 bych si nenechal ujít Händelovu světskou kantátu Delirio amoroso s Magdalenou Koženou a Markem Minkovským.

27.12. večer odvysíláme Půvabnou operku polského klasika Jana Stefaniho s názvem Krakowiacy i Górale. Natočilo ji Collegium 1704 s Václavem Luksem, cédéčko vyšlo v Polsku letos a před několika dny dostalo ocenění Zlatý klíč ResMusica 2019 jako nahrávka roku. Předpokládám, že dílko uslyšíte poprvé. Jeho obsahem nás provede sám Václav Luks, jeho komentář si můžete předem poslechnout z audia u tohoto článku.

V neděli v 16:00 odehrajeme Korsakovou Sněhurku, což je v podstatě pohádka O Mrazíkovi v operní podobě. Ani o chaloupku Baby Jagy nepřijdete.

A jaký bude letos Silvestr na D-dur? Bude laděn do stylu "alla turca".

Čtěte také

autor: LH
Spustit audio