Vánoce s dvěma křížky

10. prosinec 2017

Stanice D-dur se od října postupně obohacuje o nové prvky, aby dospěla v plnohodnotný hudební program určený pro digitální  vysílání ve všech sítích, včetně té nejnovější T-DAB, díky níž můžete poslouchat v autech, na zahrádkách, kde se vám zlíbí. Pokud k Vám zatím DAB nedosáhne, poslouchejte v teple domova přes televizi či internet.

V sobotu 23.12. a na Štědrý den navštívíme varhaníka a cembalistu Jaroslava Tůmu, u něho doma. Hudbu vybíral s ohledem na vánoční čas, ale jinak docela netradiční. Třeba vyslechneme sonátu C. Ph. E. Bacha pro zobcovou flétnu, ovšem hranou na fagot… Bude se také hodně improvizovat a potěšíme se koledami při vzpomínce na Miroslava Venhodu.

Také v klasických hudebních blocích zazní spousta hudby, kterou o Vánocích očekáváme: Bachovy kantáty, Rybovu Missu pastoralis, Gabrieliho Vánoční moteta, Schützův Vánoční příběh. Na Štědrý den odpoledne zahrajeme Smetanovu Hubičku, večer Michnovu Loutnu českou.

02207732.jpeg

30.12., tedy v sobotu den před Silvestrem navštívíme Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Bude to první Návštěva uskutečněná nikoli u osobnosti ale u instituce. Součástí dopoledne bude experiment: rozhlasová umělecká realityshow, při níž strávíme 90 minut na první zkoušce orchestru před abonentním koncertem, kde zněl Ravel, Dutilleux a Dvořák. Poslechneme si i výsledek intenzívního zkoušení, tedy záznam z koncertu.

Na Silvestra Návštěvu nevysíláme, ale zařadili jsme do klasického dédurového vysílání různé vtipné skladby hudebních velikánů. Humor v hudbě je ošidná věc, asi se smíchy nepopukáte, ale potěšíte se zcela jistě.

Bohaté (hlavně duchovně) Vánoce v Ddur přeji za všechny kolegy.

autor: LH
Spustit audio

Více z pořadu