Vedení Olomouckého kraje letos opraví 13 mostů. Jsou mezi nimi i poslední dva v minulosti označené za havarijní

10. duben 2024 14:19

Na silnicích se naplno rozběhla stavební sezóna. Kromě komunikací se dělníci pustili také do oprav mostů. Letos jich Olomoucký kraj plánuje zrekonstruovat celkem 13. Mezi nimi i poslední dva, které jsou v havarijním stavu.

U říčky Blata v Bystročicích na Olomoucku dělníci už od začátku března opravují most. Ten nejprve úplně vybourali, aby na jeho místě mohli postavit nový.

Rekonstrukce tohoto mostu letos není jediná, celkem jich olomoucké hejtmanství podle mluvčí Aleny Minxové opraví 13. Mezi nimi třeba ten v Čechách pod Kosířem, v Dřevohosticích nebo v Libině. Rekonstrukce čeká také poslední dva mosty v regionu, které jsou v havarijním stavu.

Za poslední čtyři roky se nám podařilo odstranit havarijní stavy u 14 mostů na krajských komunikacích.
Alena Minxová, mluvčí Olomouckého kraje

„Za poslední čtyři roky se nám podařilo odstranit havarijní stavy u 14 mostů na krajských komunikacích a letos plánujeme zbývající dva mosty,“ uvádí Minxová.

Jedním z nich je most přes potok Olešnice v obci Penčice na Přerovsku. „Byl havarijní z toho důvodu, že se jeho konstrukce z betonu prakticky rozpadla. Do nosných konstrukcí zatékalo. Mostovka byla nahrazena mostním ocelovým provizoriem s plechovou vozovkou, která je nyní již rovněž odstraněna,“ popisuje Tomáš Vaida, mostmistr ze správy silnic Olomouckého kraje.

Oprava mostu v Bystročicích na Olomoucku

Dělníci podle něj na místě pracují právě v těchto dnech. Druhým mostem je pak ten přes řeku Oskava v osadě Bedřichov na Šumpersku. Tam už původní most nahradil provizorní.

„Toto přemostění není oficiálně hodnoceno jako havarijní, protože samo o sobě je ve velmi dobrém stavu. Nicméně se jedná o mostní provizorium a původní most v havarijním stavu zde již není. Nahrazen novým trvalým mostem bude po vyřešení majetkoprávních sporů,“ dodává Vaida.

Dohromady je ve vlastnictví kraje 1093 mostů, z toho 305 ve špatném nebo velmi špatném stavu. Na jejich opravu by hejtmanství muselo podle Aleny Minxové jednorázově vynaložit až dvě miliardy korun.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio