Velký módní almanach generace Z. Proč nosí černou, široké kapsáče a milují rukodělné práce?

29. únor 2024

V jednom z minulých dílů Kompotu se Šimon Holý hněval na módu mladých lidí v pražských klubech. V nové epizodě proto popkulturní podcast přináší velký fashion almanach generace Z, které se v oblékání i životě řídí hesly nikomu se neomlouvat, nedrancovat přírodu a žít, jak se jen dá.

Jedním z velkých trendů je Y2K revival, který zasáhl i českou influencerskou scénu. Šimon si vzpomněl na Českého slavíka, který byl tímto stylem odkazujícím na přelom milénia hodně ovlivněn. I velké značky nebo úspěšní hudebníci pojmenovávají svoje produkty „Y2K“. „Jedna z problematických věcí spojených s Y2K je hubnutí, absurdní velikosti a nereálné vnímání toho, kdo je tlustý nebo hubený,“ připomíná Šimon.

Generace Z ráda nosí i genderfluidní módu. „Znovu bych se chtěla zastat Richarda Krajča na Slavících, i muži mohou nosit světle modrou vestu, kalhoty, boty na podpatku a kabelku. Učím to i svého tříletého syna,“ říká Hanka. Dalšími trendy jsou streetwear, kde se projevil generační rozdíl mezi oběma moderátory. Šimon jako streetwear bere tepláky nebo kraťasy a vlastně klidně i džíny. Hanka vidí jenom skateboardovou legendu devadesátek Tonyho Hawka a týpky a typky na U-rampě.

Je minimalismus prodlouženou rukou kapitalismu? Jaké trendy generace Z jsme viděli ve vystoupení Ushera na Super Bowlu? A proč generace Z miluje Jane Austen a rukodělné práce? Napište nám, co vás napadne k poslednímu dílu na Instagramu!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.