Verdiho Rigoletto

13. duben 2020

V pravidelném operním čase na D-dur, v neděli 19. dubna zazní v 16:00 Verdiho Rigoletto s Editou Gruberovou a Orchestra dell' Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Roma.

Verdiho Rigoletto měl premiéru v roce 1851 v Benátkách. Předlohou libreta byla Victora Huga Král se baví. Ta byla ovšem ve Francii zakázána, neboť urážela tamního panovníka Ludvíka Filipa. Ani v Itálii hra neprošla cenzurou, neb byl shledána nemorální. Verdi proto změnil ústřední postavu z francouzského krále na vévodu z Mantovy a změnil dějiště příběhu. Hned premiéra byla úspěšná a lidé si některé melodie zpívali po hospodách.

03753932.jpeg

Rigoleta uslyšlíme v obsazení Neil Shicoff (tenor), Renato Bruson (baryton), Edita Gruberová (soprán), Robert Lloyd (bas), Brigitte Fassbaender (mezzosoprán), Kurt Rydl (bas), Armando Gabba (bas), William Matteuzzi (tenor), Geoffrey Moses (baryton), Maria Grazia Pittavini (soprán), Jean Rigby (mezzosoprán) a Coro e Orchestra dell' Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Roma. Řídí Giuseppe Sinopoli.

autor: LH
Spustit audio

Více z pořadu