Vertigo chystá desku. Podporu hledá u každého.

5. únor 2013

Shánět peníze na další rozvoj svých aktivit u běžných fanoušků není na české jazzové scéně obvyklé. Nyní se o to pokouší česko-slovenská sestava Vertiga.

Hromadné financování kulturních projektů, tzv. crowdfunding, není ve světě nic neobvyklého. Weby typu Kickstarter představují prostor pro hudebníky, výtvarníky, designéry nebo vývojáře, kterým chybí finance na realizaci jejich nápadů. Na svou prezentaci mají omezený časový limit: pokud se jim do stanovené uzávěrky nepovede od fanoušků získat prostředky, peníze vrací na účty, odkud přišly.

„Současná situace na klubové scéně menšinovým hudebním žánrům příliš nepřeje. Pořadatelé nejsou schopni zaplatit kvalitní hudebníky a drahé vstupné není tou správnou cestou, jak zaplnit koncertní sály lidmi,“ vysvětluje bubeník Dano Šoltis, proč se s jazzovou kapelou Vertigo rozhodli využít srovnatelného českého webu Hithit.cz.

Podívejte se na související klip:

Ke konci letošního roku má kapela Vertigo absolvovat větší koncertní turné a prostřednictvím svých fanoušků by ráda získala obnos nutný k zaplacení nákladů spojených s koncertováním (jako cestovné, bydlení, stravování). Za svůj příspěvek mohou její fanoušci získat připravované nové CD, vstupenky a některé další odměny.

S tzv. crowdfundingem nyní experimentuje také jazzový varhaník Ondřej Pivec žijící v New Yorku; prostřednictvím webu Indiegogo se snaží získat prostředky na vydání nové desky svého CPR Tria. Zatím nepříliš úspěšně.

Crowdfunding se v Česku objevil teprve nedávno. Jak Hithit.cz, tak ostatní tuzemské projekty Fondomat nebo Nakopni, vznikly po vzoru zmiňovaného amerického serveru Kickstarter.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.