Větší samostatnost i soukromí. Víc dětí z dětských domovů by se mohlo přestěhovat do bytů

13. březen 2024 15:12

Další děti se z dětských domovů začnou přesouvat do bytů a rodinných domů. Tento druh bydlení je lépe připraví na samostatný život. To je cílem transformace dětských domovů, kterou připravuje ministerstvo práce a sociálních věcí ve spolupráci s kraji. Dobré zkušenosti se samostatnými rodinnými skupinami mají už řadu let například ve Zvíkovském Podhradí na Písecku.

Je krátce po sedmé hodině ranní. Šest dětí z rodinné skupiny zvíkovského dětského domova už posnídalo a automaticky odnáší nádobí do kuchyně. To ale zdaleka není jediná činnost, kterou si děti v samostatném bytě v Milevsku osvojily. „Třeba si s tetami sami vaříme, zatímco v domově vaří kuchařka,“ říká patnáctiletý Riko.

Na všechno dohlíží teta, vychovatelka Radka Štenberková. Ta dříve pracovala v dětském domově s dvojnásobnou kapacitou, může tedy srovnat dva typy bydlení. „Tady si připadám jako u sebe doma,“ komentuje.

Desetiletá Nikola přišla do rodinné skupiny před pěti lety se svým bratrem. Byli oba v pěstounské péči u babičky, ale ta jejich výchovu už nezvládala. Přechod do skupiny zvládli dobře. „Mám tady hodně kamarádů a tetu, cítím se tu jako doma,“ potvrzuje Nikola.

Čtěte také

Současný ředitel dětského domova ve Zvíkovském Podhradí na Písecku Vilém Fink byl před patnácti lety u toho, když se děti rozdělovaly do rodinných skupin. Tehdy jich bylo celkem 25. S odstupem let vidí, že rodinné bydlení přineslo několik zásadních pozitiv. „Větší samostatnost dětí, soukromí a pospolitost. Nevíme, jestli se všem podařilo naplnit životy podle jejich představ, ale za ty, o kterých víme, že to dokázali, jsme vždycky moc rádi,“ říká.

Na jihu Čech bydlí v bytech simulujících rodinné prostředí ještě děti z dětských domovů v Písku a Radeníně na Táborsku. Jihočeský kraj má podle náměstka hejtmana Pavla Klímy vytipované další čtyři byty pro rodinné skupiny.

To ale neznamená, že by velké dětské domovy v budoucnu úplně zrušil. „Rodinné skupiny fungují, ale některé děti nejsou schopny pobytu v tom odloučeném bytě. Mají nějaké speciální potřeby a jsou umístěny ve speciálních školách, které jsou zřízeny při dětských domovech,“ vysvětluje.

Ministerstvo práce a sociálních věcí vyčlení pro nákup bytů a rekonstrukci domů pro rodinné skupiny téměř miliardu korun.

Spustit audio

Související