Věznice ve Filadelfii bývala modernější než Bílý dům. Al Capone v ní měl luxusní celu

Skončit v 19.století ve Filadelfii ve vězení mohlo znamenat vylepšit si svůj životní standard. Cely totiž byly vytápěné ústředním topením. Každá měla světlo a splachovací záchod. Dnes už věznice neslouží svému původnímu účelu, ale je jedním z turistických magnetů, který přitáhl i našeho zpravodaje ve Spojených státech Pavla Nováka.

Když se říká, že někoho strčí do chládku, že ho strčí do vězení, tak to opravdu odpovídá, protože tady ve věznici ve Philadelphii je chládek, venku je asi 32 stupňů, je tam vlhko a tady je příjemně chladno. Ale být tu delší dobu už by až tak příjemné nebylo.

Filadelfská věznice východní oblasti je klasický obdélník obehnané zdmi vysokými asi pět metrů. V rozích jsou strážní věže a uvnitř toho je hvězdice několika bloků. Trochu to vypadá jako věznice na Borech, ale 19. století. Jsou tu zkrátka kamenné přízemní baráky a v těch jsou jednotlivé cely.

Tekoucí voda byl luxus

Do jednoho z nich vcházíme. Byla to docela luxus, protože na počátku 19. století ani Bílý dům, sídlo prezidenta, nemělo takové vymoženosti, jako je tekoucí voda. Tady je to ve stavu z roku 1830. Po celé délce chodby se táhnou trubky s přírubami s kohouty. Byla tu tekoucí voda a později dokonce i elektřina.

V celách byla už tehdy betonová podlaha, železná postel. Okénko jen nahoře, takže se nedalo vidět nic jiného než nebe. Betonový záchod s kohoutem, který se dal jednou za den spláchnout, umyvadlo a dokonce i topení.

Cela Ala Caponeho

Ve filadelfské věznici pykali za své činy muži i ženy - zloději, násilníci, vrazi a také daňoví podvodníci. Několik měsíců tady strávil i nechvalně slavný Al Capone.

Informační tabule

Průvodkyně Maya ukazuje, že najít Al Caponeho celu je velmi snadné. Je hned na rohu jedné z chodeb, které se paprskovitě rozbíhají z náměstíčka uprostřed vesnice a je před ní vždy hlouček návštěvníků. Tato celá se od těch ostatních výrazně liší.

Jsou zde dokonce dvě postele, polstrovaná židle, tady stolek s květinami, koberec. Dokonce to bylo vymalované bledě modrou a růžovou barvou. Sedm měsíců tady asi nebyly tak úplně k nepřečkání.

autoři: Pavel Novák , dit
Spustit audio