Victor Wooten naladí mladým jazz

28. duben 2014

Cenami Grammy ověnčený a v anketách o nejlepšího baskytaristu zhusta oslavovaný mistr hlubokých tónů Victor Wooten se vrací do Česka. Zahraje 2. května v pražském Paláci Akropolis v rámci festivalu Mladí ladí jazz.

Basový virtuóz Victor Wooten už u nás představil různé podoby svého talentu. Netřeba připomínat ani koncerty s Bélou Fleckem a jeho The Flecktones. Tentokrát se vrací v čele Victor Wooten Bandu, s muzikanty, kteří (mimo jiných) účinkovali i na vtipně pojmenované dvojici repertoárově provázaných předloňských Victorových alb - písňovém Words And Tones (Slova a tóny) a instrumentálním Sword And Stone (Meč a kámen).

Jak se Victor Wooten dobral hráčské i skladatelské výjimečnosti? Na podobné, příliš obecné a tím vlastně hloupé otázky se těžko hledá odpověď, nicméně baskytarista ji zná. Je jednoduchá. Tedy zdánlivě jednoduchá.

„Znamená to nebýt rigidní a nemuset vždy všechno hrát tím samým způsobem,“ utrousil Victor Wooten v biografii na svých webových stránkách s charakteristickým smyslem pro humor.

Nicméně Wooten se této jednoduché poučky opravdu drží. Je hezké, že nikdy nevíte, co od něj čekat. Na posledních albech a turné elegantně brouzdá popem (zvláště písničkový repertoár z Words And Tones, který na koncertech kultivuje zpěvačka a písničkářka Krystal Peterson, snadno zabere u nejširšího publika), latinou, soulem, funky, smooth jazzem i vzpomínkami na fusion. A pořád zůstává sám sebou.

Victor Wooten sólově: 

 

 

Podobnou nadžánrovou krasojízdu můžeme čekat také od plánovaného pražského koncertu. Navíc platí nadšená věta, kterou napsal po shlédnutí jednoho z koncertů Victor Wooten Bandu recenzent časopisu Salt Lake City Weekly: „Wooten není jediný virtuóz na scéně, to jsou všichni.“ Ostatně schopnosti všech členů klanu Wootenů jsou nám dostatečně známé.

Zajímavé bude ovšem sledovat zpěvačku (a pianistku) Krystal Peterson, která se proslavila ještě pod jménem Krystal Harris písněmi pro soundtracky k poněkud prostinkým filmům Deník princezny či Pravá blondýnka, velmi nepovedené disneyovce The Country Bears (Countryoví medvědi), jako herečka se předvedla v rodinné fantasy telenovele Dotek Anděla a postupně se propracovala k náročnější hudbě. Momentálně vede vlastní kapelu Krystal Peterson & The Queen City Band. A k vůli její minulosti o ní nepochybujme, Wooten ví, koho vybrat do kapely.

Program v Akropolis začíná už v 19:30. Roli předskokanů na sebe vzala pražská desetičlenná kapela Top Dream Company, vycházející z funky a soulu, ovšem přebírající do své hudby i prvky jazzu, latiny, reggae či balkánské hudby.

Victor Wooten Band: 2. 5. – Praha, Palác Akropolis

Victor Wooten – baskytaraElijah Reginald Wooten – kytaraJoseph Wooten – klávesové nástrojeDerico Watson – bicí nástrojeKrystal Peterson - zpěv

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio