Víme první: Adepti na nejlepší jazzové koncerty roku 2018?

2. leden 2018

Chris Potter, Brad Mehldau, Mulatu Astatke, Kenny Barron. Také v následujících měsících bude nabídka koncertů světových muzikantů mimořádně bohatá. Do Česka přijedou jak hvězdní hráči, tak ti o něco méně slavní, ale o nic méně talentovaní.

Náš přehled pochopitelně není úplný, to bychom vytvořili „telefonní seznam“. Některé velké festivaly svůj letošní program ještě záměrně tají. Berte následující řádky pouze jako inspiraci k vlastnímu pátrání po muzice vašeho srdce.

Julian Lage Trio

16. 1. Jazz Dock, Praha

Koncertní cyklus Jazz čtyř kontinentů odstartuje letos ve velkém stylu česká premiéra brilantního amerického kytaristy, který má za sebou spolupráci s takovými génii jako Gary Burton, Fred Hersch či John Zorn. V Praze představí nové album.

Nitai Hershkovits

17. 1. Besední dům Filharmonie Brno

Tradičně výborná dramaturgie jazzových koncertů pořádaných Filharmonií Brno nezklame ani letos. Někdejší sideman Avishaie Cohena dávno dokázal, že na výbornou obstojí i na sólové dráze.

Alexander Bone

16. 1. Národní dům, Ústí nad Labem

17. 1. Reduta Jazz Club, Praha

20. 1. Jazz Club Teplice

22. 1. Stará Pekárna, Brno

24. 1. Hotel Premium, Znojmo

29. 1. Malá scéna, Česká Třebová

Naděje britského saxofonu, teprve dvacetiletý nositel prestižní ceny BBC Young Musician – Jazz Award, vystoupí nejen jako jeden z nejzajímavějších účinkujících Jazz Festu Znojmo. Uspořádá rovnou celé turné (vybíráme pár dat) po ČR, kde ho doprovodí zdejší hráči, mj. basista Petr Dvorský.

Nigel Price

29. 1. Sklepení U císaře Zikmunda, Znojmo

30. 1. Klub Parník, Ostrava

31. 1. Dům kultury Uherský Brod

1. 2. Stará Pekárna, Brno

5. 2. Club Kino, Černošice

11. 2. Městské divadlo Kolín

Nejen festivaly Jazz Fest Znojmo a Ostrava Jazz Nights pozvaly váženého britského kytaristu, kterého si jako sidemana vážili písničkářští velikáni Van Morrison či James Taylor, ale především má na kontě čtvrtstoletou sólovou dráhu. Jako svoje vzory uvádí Nigel hráče velkého žánrového rozptylu, od Wese Montgomeryho a Joea Passe po Johna McLaughlina, a na jeho pestré hudbě je to znát. Na zdejším turné ho podpoří Tomáš Hobzek či Jakub Zomer.

Jazz at Lincoln Center with Wynton Marsalis

1. 2. Bobycentrum, Brno

Sázka na jistotu v rámci JazzFestu Brno. Tenhle big band prostě táhne. Proč? Určitě i díky energii, kterou dokáže přelít do publika. Tohle se nepřejí.

Hailey Tuck Band

14. 2. Jazz Dock, Praha

Hailey Tuck miluje meziválečný jazz i šanson. Ale hlavně, tahle dáma z Texasu se zažitým francouzským šarmem a velkými inspiracemi v Lady Day i Edith Piaf dokáže publikum doslova očarovat.

Neil Zaza

14. 2. Klub Parník, Ostrava

18. 2. Metro Music Bar, Brno

Americký hlasitý rockový virtuóz vybočuje z jazzové škatulky, oslovuje spíše fanoušky „metalických“ kytarových hrdinů jako je Steve Vai a Joe Satriani, se kterými ostatně vystupoval. A rád zabrousí do classical crossoveru. Také u nás už hrál spíše v rockových klubech. Ovšem má vztah i k fusion a když si ho vybrali do programu dramaturgové festivalu Ostrava Jazz Nights, patří i mezi naše pozvánky.

Bärtsch & Sha

14. 2., Palác Akropolis, Praha

Také festival Spectaculare letos doveze interesantní interprety související s jazzovou oblastí. Švýcarský pianista Nik Bärtsch si udělal jméno alby pro label ECM. Saxofonista Stefan Haslebach alias Sha patří k jeho stálým spoluhráčům v kapele Nik Bärtsch’s Ronin.

Brad Mehldau

18. 2. Besední dům Filharmonie Brno (sólo)

13. 5. Divadlo Hybernia, Praha (trio)

Lekci z náladotvorné dokonalosti Brada Mehldaua si můžeme zopakovat hned ve dvou podobách. JazzFestBrno nabízí ponor do mistrových sólových klavírních meditací. O tři měsíce později ovšem nezmeškejme ani „umění tria“!

Mulatu Astatke

27. 2. Palác Akropolis, Praha

Hypnotičnosti hudby vynálezce ethiojazzu se nelze nabažit. Jestli se letos vrací do Česka nějaká opravdová legenda, je to stále neuvěřitelně vitální pan Mulatu.

Dave Douglas & Uri Caine

27. 2. Besední dům Filharmonie Brno

Mimořádně vhodně zvolila dramaturgie řady koncertů v Besedním domě duo klasikou inspirovaného newyorského pianisty Uriho Cainea s trumpetovým mistrem Davem Douglasem, s oblibou čerpajícím také z klasiky a navíc milujícího i klezmer či experimenty s elektronikou.

Mammal Hands

1. 3. Jazz Dock, Praha

Škatulka „post-jazz“ je stejně módní jako matoucí, ale v případě východoangličanů, skrz label Gondwana spřízněných s GoGo Penguin či Portico Quartet, určitě nikoliv hanlivá. Proslýchá se, že kromě Prahy kapela zavítá také na Moravu.

Chris Potter Underground

6. 3. Jazz Dock, Praha

O mistrovství Chrise Pottera jsme se u nás mohli přesvědčit již několikrát, ať už vystoupil jako sideman Pata Methenyho nebo s vlastním kvartetem. Do Jazz Docku se vrací potřetí a je jisté, že ho svým elektrifikovaným, funkovými, hip hopovými i rockovými rytmy žonglujícím projektem uvede do varu.

Donny McCaslin

14. 3. UFFO, Trutnov

15. 3. Sono centrum, Brno

21. 5. Palác Akropolis, Praha

Kdo má v paměti „nápor“ Donnyho elektrické kapely v Jazz Docku nebo na Colours Ostrava, nevynechá ani tentokrát. Jistě, že saxofonistovi pomohla k ohromné popularitě i spolupráce s Davidem Bowiem, ovšem svůj hvězdný statut by uhájil i bez ní.

Kevin Hays & Lionel Loueke

18. 3. Jazz Dock, Praha

19. 3. Besední dům Filharmonie Brno

Rovnoprávný dialog Ameriky a Afriky na vrcholné úrovni. Tohle je možné jenom v jazzovém světě. Navíc Lionel Loueke má Česko rád. Letos se objeví i na trutnovském Jazzinci, kde zahraje už 8. 2. opět jako host Luboše Soukupa a jeho nadnárodní, v Dánsku sídlící sestavy.

Linda Oh Quartet

26. 3. Jazz Dock, Praha

Virtuózní malajská basistka už nás okouzlila v sestavě Pata Methenyho. Bude milé uvítat ji jako frontwoman. Koncert Lindy Oh odstartuje letošní řadu Americké jaro.

Avishai Cohen

5. 4. Bobycentrum, Brno

I když je u nás Avishai Cohen jako doma, vždy se vyplatí vyrazit na koncert znovu. Vždyť guru levantského jazzu předvede téměř pokaždé něco jiného. Tentokrát nabídne sestavu sice příbuznou Eastern Unit (vzpomínáte na skvělý koncert v Akropoli v roce 2009?), ovšem v mnohem popovějším (u něj není míněno hanlivě) repertoáru alba 1970.

Maceo Parker

6. 4. Měšťanská beseda, Plzeň

Nestárnoucí věrozvěst funky, souputník Jamese Browna, George Clintona i „Bootsy“ Collinse, tentokrát přijede roztančit západočeskou metropoli. Pamětník, který napsal v autobiografii 98% Funky Stuff o věcech, které patří do slavné historie, a přesto současník plný energie.

Gregory Porter

23. 4. Forum Karlín, Praha

Mistr pěvec se vrátí do ČR, aby se vyznal z celoživotního obdivu Natovi „Kingu“ Coleovi. Ale nezapomene ani na vlastní písně.

Kenny Barron

26. 4. Rudolfinum, Praha

Mezinárodní festival jazzového piana bude mít letos mimořádně lákavý prolog. Jeden z nejváženějších jazzových klavíristů současnosti se představí v královské disciplíně, sólovém recitálu. Oficiálně ještě nebyl ohlášen brněnský koncert, který proběhne o den dříve, ale uvést v přehledu ho můžeme. O tajemství totiž nejde ‒ vždyť umělec už „vyvěsil“ i toto brněnské datum na svém webu.

Dan Tepfer

29. 4. Jazz Dock, Praha

Další host Amerického jara, kterého nemusíme představovat. Po zdařilém partnerství s Davidem Dorůžkou tentokrát zavítá na známé místo s nadnárodní triovou sestavou s polským basistou Michałem Barańskim a švýcarským bubeníkem Arthurem Hnatekem (též Erik Truffaz či Tigran Hamasyan).

Cécile McLorin Salvant

25. 5. Měšťanská beseda, Plzeň

Evropské turné famózní americké vokalistky, ve které se mísí dědictví haitských i francouzských předků, by nemělo minout Česko. Majitelka Grammy za nejlepší jazzové vokální album z roku 2016 dostala pozvání od True Music Festivalu.

Spustit audio