Víno se nevyrábí, ale tvoří. Je to umělecké dílo v podobě nápoje, usmívá se vinař Radek Žouželka

4. květen 2023

Pavla Kindernayová vás zve k povídání o vinné révě. Asi u každého milovníka vína nastane jednou okamžik, kdy si řekne, jaké by to bylo vyrobit si vlastní víno. Jenže jak na to, kde koupit sazenice, kdy zasadit révu a jak ji úspěšně pěstovat? O tom všem si povídáme s vinařem a technologem Ing. Radkem Žouželkou.

Jak byste popsal víno, případně vinnou révu? Co pro vás znamená?
Dá se to říct tak, že to je pro mě životní styl. Révu miluji. A je to v podstatě soubor činností, které jsou tvůrčí. Pan prof. Miloš Michlovský má úžasný citát, kdy říká, že víno se nevyrábí, ale tvoří. Takže je to umělecké dílo v podobě nápoje.

Když dnes zasadíme vinnou révu, kdy z ní budeme mít první dobrou skleničku?
Je potřeba počítat s tím, že ještě než ji zasadíme, potřebujeme spoustu času na přípravu půdy. Minimálně 2 až 3 roky budete připravovat půdu pro výsadbu a potom po výsadbě můžete počítat, že v třetím roce uděláte první panenskou sklizeň, kdy budete mít sice malé množství hroznů, ale už vám to ukáže částečně potenciál toho, co můžete čekat do budoucna.

Tedy dlouhá cesta, ale příjemná, plná zkušeností. Myslíte si, že se do pěstování révy může pustit každý? I ti, kteří třeba nemají zahradu, ale jen balkon?
Určitě mohou. Je ale potřeba trošku se zamyslet nad tím romantizujícím způsobem pěstování révy a zamyslet se i nad tím, že je to opravdová dřina. Takže pokud se rozhodnete vysadit vinici, tak vás čeká velká dřina, spousta práce a spousta investic. I na tom balkoně.

S oteplováním přestanou být na jižní Moravě vhodné podmínky pro pěstování bílých odrůd a budeme se posouvat postupně na sever.
Ing. Radek Žouželka, vinař a technolog

Protože réva je poměrně náročná na vodu a je náročná na půdu. Takže budete potřebovat velkou nádobu, do které sazenici vysadíte a budete ji muset pravidelně zalévat a starat se o ni. I o tu jednu sazenici na balkoně se budete muset starat, a možná ještě víc než o ostatní kytky.

Ideální podmínky pro révu jsou pravděpodobně tam, kde je hodně slunce, tedy z východních Čech jižní Moravu neuděláme. I když kousek si jí se můžeme přinést.

Čtěte také

Neuděláme si tady určitě jižní Moravu, ale to je možná spíše výhoda než nevýhoda. Momentálně s globálním oteplováním se budeme posouvat do stavu, kdy na jižní Moravě přestanou být vhodné podmínky pro pěstování bílých odrůd, kde potřebujeme větší aciditu, větší množství kyselin. A budeme se posouvat s těmi bílými odrůdami postupně na sever. Tady na severovýchodě Čech se kyselinky přeci jen ještě nějakou dobu udrží déle než na jižní Moravě. Myslím si, že do budoucna vinice v kraji určitě porostou.

V zahradách na Hradecku a na Pardubicku budou vznikat vinice a možná se třeba zpočátku budou vyrábět hlavně vína šumivá, protože tam je dobré, když mám větší množství kyselin. A postupně se bude přecházet i na ta tichá a časem se tady možná budou pěstovat i modré odrůdy.

Jaké sazenice doporučujete úplným začátečníkům?

Čtěte také

Začátečníkům bych doporučil asi PIVY odrůdy. To PIVY je zkratka, která říká, že jsou to odrůdy, které jsou rezistentní proti houbovým chorobám. Tyto odrůdy přeci jen nepotřebují takovou péči jako prapůvodní keře révy, které jsou háklivé na spoustu chorob, především na plíseň révovou, padlí révové a další choroby.

Kde si takové sazenice pořídit? Nebudeme zmiňovat firmy, ale spíše místo, kde hledat, abychom se nenapálili.
Tak především v tradičních vinařských oblastech. A tam jsou firmy, najdete je bez problémů na internetu, které se školkováním sazenic dlouhodobě věnují a dodávají na trh perfektní genetický materiál. Počítejte, že taková sazenice vás vyjde někde mezi 60 až do 120 Kč.

A kolik jich potřebujeme?
To záleží na tom, jak se rozhodnete pěstovat. Když to budete chtít jen někde na zahrádce, tak stačí pár kousků. Ale jinak můžete po počítat, že v běžné výsadbě je to něco kolem 56 tisíc keřů na hektar.

Je důležité si pro výsadbu půdu dobře připravit, protože když révu jednou dáte do země, tak dalších 40 let už s tím nehnete.
Ing. Radek Žouželka, vinař a technolog

Do pěstování se tedy může pustit kdokoliv, ale přiznáváte, že komplexně je asi vinařství velká alchymie?
Záleží na tom, co si představujete pod slovem alchymie. Pokud ne jako nějakou pavědu, ale řekněme předvědecký obor, tak musím říct, že v současnosti je enologie uznávaný vědecký obor, který se vyučuje na univerzitě. Tedy je to opravdová věda. Pokud budu brát alchymii jako soubor chemie, fyziky a trošku ovlivněnou i nějakými a dalšími aspekty, tak pak můžeme klidně říct, že je vinařství i alchymie.

Čtěte také

Co všechno obnáší práce na vinici? Jste krásně opálený, tak předpokládám, že o víkendu jste byl někde na sluníčku.
Opálený jsem samozřejmě z vinice, protože práce je neustále spousta. Nejsou to stromy, ale keře, které už jsou dávno ostříhané a vyvázané k vodícímu drátu. Momentálně réva raší a je spousta práce s mulčováním trávy v meziřadí, s okopáváním sazenic, s přípravou půdy na novou výsadbu a další a další práce.

Je výhodou mít už nějakého odborníka v rodině?
Může to být výhodou, ovšem může to být i nevýhodou. Hodně záleží na tom, jak moc velkým odborníkem je ten váš předchůdce. Protože vinařství jde z hlediska znalostí a z hlediska toho, co dnes vidíte ve vinicích, neustále mílovými kroky kupředu. A je potřeba držet přeci jenom krok s tou dobou. Vinař se musí celý život vzdělávat.

Čtěte také

Zmiňoval jste, že podstatná je půda. Pak poraďme, jakou půdu volit a jak sázet hluboko?
První, co bych řekl, je potřeba zvolit správnou polohu. Ta by měla být vzdušná, dostatečně dobře exponovaná sluníčkem, měla by mít nějakou svažitost tak, aby se sluníčko do révy správně opíralo. Určitě je dobré, když se rozhodnete vysazovat, nechat si udělat rozbory půdy.

To znamená odebrat vzorky, nechat si udělat rozbory na živiny, jestli ta půda dostatečně zásobená živinami. A potom před výsadbou, jak už jsem říkal, je potřeba vytvořit nějaký cyklus. Kdy si půdu připravíte pro výsadbu, protože když révu jednou dáte do země, tak dalších 40 let už s tím nehnete.

Celou vinařskou radioporadnu s Radkem Žouželkou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.