Vinyl Session: Průřez tvorbou labelu Blue Note

1. duben 2022

Lze shrnout historii labelu Blue Note do jedné hodiny? Asi těžko. Aktuální Vinyl Session s DJ Jeffology berte jako ochutnávku tvorby slavného vydavatelství.

Blue Note Records je jazzové hudební vydavatelství, které v roce 1939 založili Alfred Lion a Max Margullis. Později se k této dvojici přidal i fotograf Francis Wolff.

Historie Blue Note je nerozlučně spjata s hard bopovým stylem, který míchá bebop s jinými hudebními žánry, jako jsou soul, blues, R&B nebo gospel. Mezi nejdůležitější hudebníky, kteří nahrávali pro Blue Note patří: Horace Silver, Jimmy Smith, Lee Morgan, Freddie Hubbard, Art Blakey či Grant Green.

V tomto díle Vinyl Session jsme si pouštěli například desky Lee Morgana, Granta Greena, Ronnie Lawse, Donalda Byrda, Herbieho Hancocka nebo kultovního tria Medeski, Martin & Wood.

Přejeme příjemný poslech a zájemcům o hlubší vhled do fungování labelu doporučujeme nedávný dokument Blue Note Records: Beyond the Notes.

Vinyl Session je novinka ve vysílání ČRo Jazz. V tomto hodinovém bloku vysíláme hudbu výhradně živě, a to přímo z vinylových desek v našem studiu. Pořad naladíte každé 2. a 4. pondělí v měsíci, a to vždy od 14:00. 

autor: DJ Jeffology
Spustit audio

Související