Vivat Mozart! Večer k výročí narození W. A. Mozarta

29. leden 2020

Setkání s tvorbou geniálního skladatele v koncertu-akademii (s orchestrální hudbou) i v hudebním salónku (s komorními skladbami). Nechybí Mozartovy hudební žerty ani pestrý svět jeho nejznámějších oper. Účinkují významní světoví sólisté, soubory, orchestry a dirigenti. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Wolfgang Amadeus Mozart, rakouský klasicistní hudební skladatel a klavírní  virtuos. Narodil se 27. ledna 1756 v Salzburgu a zemřel 5. prosince 1791 ve Vídni. Je považován za jednoho z největších hudebníků v dějinách hudby. Za svého života složil 626 děl světského i duchovního charakteru – opery, symfonie, koncertní skladby pro různé sólové nástroje, komorní hudbu, mše a chorály.

Čtěte také

Mozartovým prvním učitelem hudby byl jeho otec Leopold Mozart. K hudbě byl proto mladý Wolfgang veden již od raného dětství i později, kdy koncertoval spolu se svou sestrou Marií Annou po celé Evropě. Během svých koncertních turné se v Anglii seznámil s Johannem Christianem Bachem, který mu byl nadále nápomocen ve zdokonalování klavírní hry a zároveň díky němu Mozart zblízka okusil prostředí opery. Právě to se mu následně stalo osudným.

Operní tvorba Wolfganga Amadea Mozarta představuje jeden z pilířů operní tvorby vůbec. Zejména pozdní díla představují v hudebním světě základní kameny operního vývoje – jeho témata jsou nadčasová a čerpá se z nich dodnes.

Mezi lety 1786 a 1791 vznikly Mozartovy nejslavnější opery. Nejprve to byla Figarova svatba (1786), rok poté Don Giovanni a v roce 1791 Kouzelná flétna.

Český rozhlas Vltava nabízí posluchačům setkání s geniálním umělcem, které zaznělo již v roce 2006 u příležitosti 250. výročí Mozartova narození. Společně zavítáme do skladatelovy orchestrální, ale i komorní tvorby. Nahlédneme na velká operní jeviště, kde si poslechneme to nejlepší z autorových oper. Okusíme i Mozartův smysl pro humor v jeho korespondenci s rodinnými příslušníky, ale i v autorových drobnějších skladbách. To vše v podání významných světových sólistů, souborů, orchestrů a dirigentů.

Připravili a slovem provázejí: Eva Hazdrová-Kopecká a Libor Dřevikovský
Natočeno v roce 2006.

autoři: Libor Dřevikovský , Eva Hazdrová-Kopecká , Lucie Trnková
Spustit audio

Související