Vyhrajte soundtrack Martina Kratochvíla

18. srpen 2014

3 x CD Temné slunce

Polské vydavatelství GAD Records vydalo soundtrack k filmu Temné slunce, snímku, který v roce 1980 natočil Otakar Vávra na motivy Čapkova Krakatitu. Z pohledu jazzového posluchače je zajímavý po hudební stránce – hudbu k filmu totiž kompletně složil syntezátorový mág Martin Kratochvíl za pomoci své tehdejší skupiny Jazz Q. Album s dvaatřiceti filmovými melodiemi vyšlo v limitovaném nákladu 500 kusů.

Kratochvíl, skladatel obdařený nevšední hudební představivostí, který se krátce před nahrávkou vrátil ze studií v USA, se rozhodl postavit hudební doprovod na zvucích analogových syntezátorů. Minimoog, ARP Omni a čtyřhlasý polyfonní Oberheim se sekvencerem skvěle vystihly charakter nepřirozeného světa znázorněného ve filmu: jeho industriálních prostorů, technologické studené války a neutronového teroru. Hudba zapadá do konvence známé z tehdejších sci-fi filmů, přičemž se lehce dotýká space-rockové stylistiky.

 

Toto unikátní album můžete vyhrát i v naší aktuální soutěži. Stačí, když budete poslouchat Český rozhlas Jazz!

Vypsáno: 18. 8. – 31. 8. 2014 POZOR: soutěžní otázku naleznete POUZE ve vysílání stanice Český rozhlas Jazz. Otázka je ve vysílání zveřejňována po celé výše uvedené časové období v průběhu celého dne. Odpovědět můžete na email níže.

O co se hraje? 3 x CD Martin Kratochvíl a Jazz Q – Temné slunce (GAD Records, 2014)

Jak se zúčastnit? Odpověď zašlete na e-mail jazz@rozhlas.cz a do předmětu zprávy uveďte heslo „soutěž“. Podrobná pravidla soutěží si přečtěte zde.

autor: ČRo Jazz
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.