Vysíláme pařížský koncert Thelonia Monka (1969)

9. prosinec 2013

V sobotu 14. 12. (20:00) stanice Český rozhlas Jazz odvysílá skutečnou lahůdku, nově objevenou nahrávku pařížského vystoupení geniálního pianisty a skladatele Thelonia Monka a jeho kvartetu z roku 1969.

Sobota 14. 12 - ČRo Jazz 20:00 – 21:05 Jazz Club – Záznam koncertu Salle Pleyel, Paříž, 15. 12. 1969

Pozdní období kariéry Thelonia Monka nebylo zdaleka zmapováno tak důkladně, jak by si legendární jazzman zasloužil. Proto představuje nahrávka (vlastně zvuková stopa filmového záznamu) pařížského koncertu, donedávna zapadaná prachem archivů francouzské televize, důležitý objev. Dokumentuje jedno z posledních tvůrčích vzepětí originálního skladatele a invenčního improvizátora před odchodem do ústraní na počátku 70. let.

Konec 60. let představoval pro Monka nešťastné období. Milovník nečekaných harmonií i funkčních disharmonií, dramatických odmlk, velkých intervalových skoků a akustického zvuku se nesmířil s tehdy módním, přímočařejším jazzrockovým étosem, do kterého ho chtěla napasovat jeho vydavatelská firma Columbia. Ke zneuznávání uměleckému se připojily těžkosti finanční a navíc problémy zdravotní. Chudší časy navíc nepřestála dvorní Monkova rytmika Larry Gales a Ben Riley a dala kapelníkovi sbohem.

Ukázka z pařížského koncertu: 
 
 

Ale všechno zlé může být k něčemu dobré. Saxofonista Charlie Rouse věrnost mistrovi zachoval. A pro evropské koncerty najatá mladá rytmika, na Berklee studující kontrabasista Nate Hygelund a teprve sedmnáctiletý bubeník Paris Wright (syn basisty Hermana Wrighta) se chopila šance se strhujícím entuziasmem. Souhra v osvědčených repertoárových kusech Straight, No Chaser, Bright Mississippi či Blue Monk jiskří, samotný Thelonious Monk jakoby pookřál.

Publikum v koncertním sále Salle Pleyel se navíc onoho 15. prosince 1969 dočkalo příjemného překvapení. V Paříži, tradičním útočišti amerických jazzmanů v těžších dobách, tehdy žil Philly Joe Jones, dříve mimo jiné bubeník prvního „velkého“ kvintetu Milese Davise. Monk ho přizval na pódium k provedení skladby Nutty, ve které Jones dostal prostor pro brilantní sólo.

„Pařížský koncert z roku 1969 zachycuje sílu a nezmenšenou krásu Monkovy hudby, připomíná, že i když jeho tělo strádalo, jeho muzikantská představivost neznala mezí,“ napsal o živé nahrávce Monkův životopisec Robin Kelley.

Nenechejte si hvězdnou hodinu „pozdního“ Monka ujít!

Thelonious Monk – pianoCharlie Rouse – tenor saxofonNate Hygelund – kontrabasParis Wright – bicí nástrojePhilly Joe Jones j. h. – bicí nástroje v Nutty

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na stanici Český rozhlas Jazz. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka