Výtvarníci pod třicet, industriál a Jihlava. Začíná festival Nultá generace

1. červen 2018

Dvanáct výtvarných umělců do třiceti let a jejich 60 děl. Přednášky, diskuse, hudba v industriálním areálu. Tak vypadá jihlavský festival Nultá generace.

„Na začátku byla před čtyřmi roky aukce, tu jsem dělal sám. Poměrně se vydařila, a tak jsem začal spolupracovat se širším týmem a společně jsme ji přetvořili ve festival výtvarného umění,“ říká Jakub Lerch, zakladatel a ředitel Nulté generace. „Jihlava je jednak moje rodné město a pak je to strategická lokalita, je to napůl cesty mezi Prahou a Brnem,“ vysvětluje a dodává, že ve velkých městech je podobných akcí spoustu, nový formát tam zapadne a i proto má smysl podnikat něco v regionech.

12 výtvarníků, 60 děl

Století vizuálního umění. Vybíráme kanonická díla moderní české státnosti

Růžový tank, dílo Davida Černého

Pozvání na debatu o Kánonu100 věnované výtvarnému umění, designu a architektuře přijali zatím pozvání výtvarný kritik Jan Skřivánek a výtvarná redaktorka Tereza Kozlová. Moderovat ji bude Petra Švecová.

Nultá generace představuje mladé tuzemské tvůrce, letošní výstavu koncipoval Jan Dotřel, kurátor pražské galerie Kvalitář. „Základem je malba, ale návštěvníci uvidí i fotografie, sochy, site specific instalace nebo věci z nových digitálních médií,“ popisuje. Mezi vystavujícími jsou studenti či absolventi pražských škol jako jsou UMPRUM nebo FAMU, ale i lidé z brněnské FAVU nebo Fakulty umění a designu v Ústí nad Labem. Smyslem je poukázat na talenty, propojit je navzájem i s veřejností nebo případnými sběrateli.

Ne výstava, ale festival

To není jako, to je doopravdy! Výtvarník Jordan Wolfson chce, abychom zažili čisté násilí

Jordan Wolfson Colored sculpture 2016

Americký umělec Jordan Wolfson ve své tvorbě zpracovává témata násilí, židovství a politické korektnosti. Hlavním aktérem jeho nové instalace v Tate Modern je omlácená loutka chlapce spoutaného řetězy, která agresivně reaguje na návštěvníky výstavy.

Výstava je hlavní částí programu, celkově jde ale o festival – takže je na programu jak hudba, třeba od kapely WWW, ale i přednášky nebo workshopy. Mluvit se bude například o tom, jak a proč do umění investovat, nebo jak založit a vést soukromý kulturní prostor.„ Festival se koná na městském vlakovém nádraží ve třech velkých nákladových halách. Ty byly asi patnáct let nevyužívané, byly v dost zoufalém stavu. My jsme se toho prostoru chopili, rekultivovali ho, vybílili to tam, postavili paneláž,“ říká Jakub Lerch. A dodává, že město aktivitu podporuje a i díky tomu může Nultá generace růst a fungovat. Přesvědčte se sami – o víkendu od 1. do 3. června.

Poslechněte si celé ArtCafé - rozhovor s Jakubem Lerchem a Janem Dotřelem doplňuje příspěvek Veroniky Vlachové o jedné netradiční berlínské restauraci a hudba podle výběru Dominika Gajarského.

Spustit audio

Související