Vznikl nový jazzový časopis. Přečíst si ho můžete zdarma

24. červen 2018

Agilní jazzový web Jazz in Europe přináší aktuální zpravodajství ze sféry (nejen) evropského jazzu. Nyní přichází s novým anglicky psaným jazzovým časopisem, jehož první číslo si můžete zdarma prohlédnout níže.

V době ohlašovaného konce tištěných médií může vydávání jazzového časopisu působit jako paradox. V Holandsku působící firma přesto věří, že anglicky psaný dvouměsíčník si své příznivce najde. Spoléhá na to, že v době rychlého a pomíjivého webového zpravodajství se lidé rádi vracejí k „počtení při kávě“, tedy k delším článkům, analýzám a rozhovorům, které se na web nehodí.

Prolistujte si první číslo nového jazzového časopisu:

První číslo magazínu Jazz in Europe obsahuje rozhovory s jazzovými hudebníky, jako jsou Christian Sands, Terri Lyne Carrington nebo Reggie Washington, nebo článek o designu desek labelu Blue Note.

Časopis na první pohled zaujme vizuálním ztvárněním a řadou velkých fotografií. Na rozdíl od obdobného polského časopisu Jazz Press neobsahuje recenze, které ale zveřejňuje na svém webu.

Čtěte takéJazzový časopis Jazz Forum zveřejní svůj archiv

Nový jazzový časopis má zajímavý obchodní model i způsob distribuce. Tištěné vydání na lesklém papíře nabízí v placené verzi poštou, elektronické vydání je ale celé k dispozici zdarma.

Při výrobě tištěných čísel zvolil vydavatel model „print on demand“, což znamená, že časopis se tiskne lokálně poblíž bydliště čtenářů ‒ snižují se tím náklady na dopravu i ekologická zátěž.

V Česku se jazzu soustavně věnují pouze dva časopisy, Harmonie a UNI. Známý polský časopis Jazz Forum se po letech vrátil k anglické mutaci, jak ohlásil na jaře.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio