Worldbeat Zdeňka Přidala: African Jazz Roots

17. říjen 2019

Vydejte se s pořadem Worldbeat tak trochu do Senegalu i Maroka. Senegalsko-francouzské kvarteto African Jazz Roots nabízí jazzovou oslavu griotské tradice i zásnuby klavíru a kory. Prostřednictvím exkluzivního videa zažijte na chvíli jam-session ve stylu gnawa.

Ústřední postavou kvarteta je jedna z živoucích legend francouzského jazzu, bubeník, který za několik dní oslaví devětapadesáté narozeniny, Simon Goubert. Muzikant původem z Rennes se začal ve třech letech učit na piano, aby v deseti přesedlal na bicí. Po formálním studiu hry na perkuse a harmonie odstartoval profesionální kariéru jako perkusista Ensemblu Polyphonique tehdejší ORTF. Jako lídr debutoval až v roce 1991, ovšem jako sideman hrál s nepřeberným množstvím především domácích muzikantů - třeba Christianem Escoudém, Jacquesem Vidalem, Laurentem de Wildem, ale také třeba s americkým saxofonistou Davem Liebmanem.

Mezi jeho blízké spolupracovníky patří i pianistka Sophia Domancich, další velké jméno francouzské jazzové scény, mimo jiné první žena, jež získala Cenu Djanga Reinhardta pro francouzského muzikanta roku. V posledních letech propůjčuje svůj jedinečný otisk rovněž African Jazz Roots kvartetu.

Ani na postu kontrabasisty African Jazz Roots nejde o nic méně než top kvalitu. Jean-Philippe Viret se s lehkostí pohybuje v oblasti jazzu, hrál třeba po boku Lee Konitze nebo Kennyho Wheelera, stejně jako na poli soudobé klasické hudby nebo hudby filmové.

Kvarteto African Jazz Roots vzniklo v Senegalu, na jazzovém festivalu v Saint-Louis. Simon Goubert tam tehdy oslovil o generaci mladšího hudebníka, griota a virtuózního hráče na tradiční nástroj západní Afriky koru, Ablayeho Cissoka. A právě jazzová oslava griotské tradice a zásnuby klavíru a kory - to je to, oč v African Jazz Roots kvartetu běží.

V pořadu Worldbeat zazněly skladby La vieux sage, Sur le pont Faidherbe, De Dakar à Saint-Louis a Au Loin. Posledně jmenovaná dala jméno albu, které mapuje živé nahrávky kvarteta od října do prosince roku 2016.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.