Xavier Desandre Navarre – In-Pulse

13. říjen 2014

Francouzský bubeník Xavier Desandre Navarre se na svém novém albu In-Pulse představuje jako zkušený autor, který ve svých kompozicích dokáže skvěle skloubit rytmickou a melodickou složku. Nahrávka, kterou volíme Albem týdne, nabízí nevšední hru bicích, ale také příjemné melodie piana a dechových nástrojů.

Xavier Desandre Navarre (1961) sice pochází z Paříže, ale jeho budoucí hudební kariéru nejvíce ovlivnil rok strávený s rodiči v Íránu. Ve svých třinácti letech měl možnost poznat orientální kulturu s jejími všudypřítomnými exotickými rytmy. Později se při studiích nesoustředil konkrétně na blízkovýchodní rytmiku, ale pokusil se obsáhnout rytmickou pestrost celého světa. A tak vedle klasických bicích nástrojů studoval hudbu brazilskou a později přišel do kontaktu s rytmy kubánskými a africkými.

Vybaven teoretickými znalostmi i praktickými dovednostmi se velmi brzy stal vyhledávaným studiovým a koncertním doprovazečem. Podílel se na zhruba sto padesáti albech francouzské populární hudby i dalších žánrů, s oblibou si jej na své projektu zvou skandinávští jazzmani, tři alba nahrál s korejskou zpěvačkou Youn Sun Nah, spolupracoval s Brazilskou Taniou Mariou a byl také členem francouzského „státního bigbandu“ Orchestre National de Jazz.

Své nové autorské album In-Pulse natočil Navarre se svým kvartetem – s Emilem Spanyim za pianem, se Stéphanem Guillaumem na dechové nástroje (saxofon, flétny a basklarinet) a se dvěma střídajícími se kontrabasisty (Stéphane Kerecki, Bruno Rousselet). Jako hosté se na albu objevují zpěvák Alan „Allonymous“ Conway a akordeonista Vincent Peirani, zde ovšem jako hráč na akordinu, „foukací akordeon“. Vedle Navarrových autorských skladeb, které výrazně převažují, obsahuje kolekce jednu úpravu korejské lidové písně (Gangwondo Arirang), jednu skladbu převzatou od Leszka Możdżera (Follow My Backlight), jednu klavírní miniaturu Emila Spanyiho a jako bonus coververzi písně Boba Marleyho Waiting In Vain.

 

Síla alba spočívá v jeho pestrosti. Xavier Desandre Navarre jako autor i interpret na něm dokázal zúročit své zkušenosti s hudbou různých žánrů, aniž by přitom jeho hra vystupovala do popředí víc, než je nutné. Stačí porovnat výrazný klavírní motiv v Mango Flower se saxofonovými riffy v následující skladbě Sodeska. V jedné i druhé kompozici jsou autorovy bicí a perkuse sólovým hráčům důležitým partnerem. Zatímco v těchto a v dalších skladbách fungují rytmická a melodická složka vedle sebe, v Tchiki Tak splývají v jeden celek.

Škála nálad a zvuků, které Navarrova kapela na albu předvádí, je úctyhodná. Mezi etno-výletem v Możdżerově Follow My Backlight ke klasickému klavírnímu triu v bonusové Relax je zdánlivě velká vzdálenost. Nicméně celek drží pohromadě. Z dílčích momentů dále stojí za pozornost bubenické sólo v Passionate Bliss, zasněná saxofonová melodie v korejské lidové písni (ano, i klidnější pasáže na bubenickou desku patří), měkká kontrabasová hra v Let It Like This nebo dynamická miniatura Promesse s výraznou flétnou.

„Čaroděj rytmů a zvuku, který se nenechá uzavřít v jednom stylu,“ píše o sobě Xavier Desandre Navarre na své internetové stránce. Album In-Pulse je toho dokladem. A pro ty, kdo se s vytíženým a zkušenostmi ošlehaným bubeníkem dosud nesetkali, je deska skvělou šancí, jak se s ním v kostce seznámit.

Xavier Desandre Navarre – In-Pulse Xavier Desandre Navarre – bicí, perkuseEmil Spanyi – pianoStéphane Guillaume – saxofon, flétny, basklarinetStéphane Kerecki – kontrabas Bruno Rousselet – kontrabas Alan „Allonymous“ Conway – zpěv Vincent Peirani – arkodina Label: Jazz Village, 2014 www.xavier.desandre.free.fr Album týdne je programový blok ve vysílání stanice Český rozhlas Jazz. Ukázky z vybraných CD vysílá ČRo Jazz pravidelně každý den od pondělí do neděle vždy v 11:00 a 19:00. Album týdne vybírá redakce s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci. Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních nahrávek.

autor: Milan Tesař
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.