Za hudbou i do hor: 5 jazzových festivalů, které nadchnou dvojím způsobem

1. červenec 2019

Reklamní pracovník by takové akce nazval „dvě v jednom“. Proč neobohatit letní cestu za jazzovými koncerty také turistikou v přírodě nebo návštěvou památek? Vždyť synkopická hudba v létě rozezní alpská údolí i středověkou pevnost.

Velké festivalové ikony jako Montreaux Jazz Festival, San Sebastian Jazz Festival, North Sea Jazz atd. atd. samozřejmě znáte. Nám jde ale o něco jiného. Upozornit na události možná menší věhlasem, zato lákající pokračovat rovnou na dovolenou. Samozřejmě jde jen o nutně stručný a subjektivní výběr. Letní jazzové festy rostou jako houby po dešti a těch konaných v turisticky zajímavých lokalitách „vygooglujete“ doslova desítky.

Garana Jazz Festival (Rumunsko)

Termín konání: 11. až 14. července 2019

Nejzajímavější interpreti: Jan Garbarek Group feat. Trilok Gurtu, Jacky Terrasson Trio, Lars Danielsson & Paolo Fresu, John Surman Trio, Bobby Previte’s Classic Bump Band

Loni na Garaně zahrálo i norské trio RYMDEN, podívejte se na video z koncertu: 

Festival konaný od roku 1997 doslova v lůně rumunské přírody asi není třeba zdejším fanouškům příliš představovat, cestu si na něj našli. Funguje doslova „trampsky“, na divoko. Nechcete-li dojíždět z dálky, přibalte stan, karimatku a spacák. Hledače luxusu tahle akce rozhodně neláká. Zato luxusní muziky nabízí požehnaně! Atmosféra patří k vyhlášeným.

Až dozní hudba, můžete pokračovat v dobrodružné výpravě do hor, kaňonů, jeskyní a údolí národního parku Semenic-Cheile Carașului a v procházkách bukolickou krajinou celého Banátu.

www.garana-jazz.ro

Imagina Funk (Španělsko)

Termín konání: 25. až 27. července 2019

Nejzajímavější interpreti: Femi Kuti, Kyekyeku & Ghanaloque Higlife, Mamas Gun, Cimafunk

Máte léto spojené s protančenou nocí, ale obvyklé taneční párty nabízejí až moc... ehm, prostou muziku? Festival nedaleko Torres v jihošpanělské provincii Jaén je zaměřený na „dance music“ jiné kategorie. Letos s africkou exotickou příchutí, protože hlavní hvězdou bude zpěvák a saxofonista Femi Kuti, následník nigerijského afrobeatového krále Fely Kutiho. Narodil se sice v Londýně, ovšem geny naštěstí nezapírá. Z londýnské multikulturní scény se ostatně vyloupli i další úspěšní účinkující Mamas Gun. Cimafunk zase pocházejí z Havany a hrdě se hlásí k „funku afrokubánskému“.

Na festivalu Imagina Funk se můžete při poslechu jazzu kochat výhledem na krásné hory: 

Festival se koná prakticky na hranicích přírodního parku Sierra Mágina. Jste-li trochu dobrodruzi, přechod prakticky liduprázdného vápencového, skalnatého pohoří v srdci Andalusie, s nejvyšší hrou Pico Mágina (2165 m. n. m.), je mezi zkušenými trekaři malou legendou. Přístupnější a „spektakulárnější“ národní park Sierras de Cazorla, Segura et las Villas, největší chráněná oblast Španělska, leží nedaleko. Neradi náročné výšlapy „na těžko“, mnohdy po neznačených trasách? Pokračujte po festu k moři, na nejbližší pobřeží je to odtud necelé dvě hodiny cesty autem.

www.imaginafunk.com

Bezau Beatz (Rakousko)

Termín konání: 8. až 10. srpna 2019

Nejzajímavější interpreti: Mostly Other People Do The Killing, Peter Evans Ensemble, Leni Stern 3 feat. Leo Genovese, Near East Quartet

Festiválek v příjemném městečku Bezau na severozápadu Rakouska, v oblasti Bregenzerwald, postupně získává renomé. Letos se koná po dvanácté a láká nejen na zajímavou dramaturgii, kde krom „obvyklých hvězd“ vystoupí například i jihokorejský Near East Quartet, který loni vydal album u kultovního labelu ECM.

Městský festival má krásnou atmosféru: 

 

Turistické průvodce vypíchnou také zdejší malebný kostelík, muzeum místní historie v tradičním dřevěném domku, železniční muzeum a hlavně fakt, že Bezau je východiskem špičkových treků. Nedaleko leží malebná soutěska Rappenlochschlucht. Nebo hora Karren s vyhlídkovou plošinou, vystrčenou „do prázdna“, ze které se otvírá panorama hranic Rakouska, Švýcarska a Německa a dohlédnete do údolí Rýna, kam můžete vyšlápnout, nebo vyjet lanovkou.

www.bezaubeatz.at

Nišville International Jazz Festival (Srbsko)

Termín konání: 9. až 12. srpna 2019

Nejzajímavější interpreti: Christian Scott aTunde Adjuah, Kenny Werner Quartet, Bob Geldof, Seun Kuti & Egypt 80, Larry Vučković, Maceo Parker, Ferenc Nemeth Freedom Trio feat. Chris Potter & Gilad Hekselman

Festival Nišville se koná přímo v prostorách středověké pevnosti srbského města Niš. Niš se může pochlubit impozantní historií, jde o jedno z nejstarších sídel na Balkánu vůbec. Město založili Keltové, v prvním století před naším letopočtem obsadili Římané, od 4. století n. l. patřilo k Byzantské říši... A nyní ho mírumilovně „dobyl“ jazz.

Podívejte se na video zachycující loňskou festivalovou atmosféru: 

Už v době založení, v roce 1995 (na místě s tradicí předchozích jazzových akcí, které zde probíhaly v letech 1981 až 1991), si dramaturgové Nišville stanovili koncepci „představovat nejen tradiční formy jazzu, ale také jazzové fúze s etnickými tradicemi různých částí světa.“ Jak vyčteme programu, kde vedle Christiana Scotta, Chrise Pottera či světové premiéry projektu Kenny Quartet figurují Jo Mersa Marley, vnuk Boba Marleyho, nebo člen afrobeatového klanu Seun Kuti, příjemné multižánrovosti se pořadatelé drží i letos.

Ještě pár zajímavostí. Loni otevřeli v Nišské pevnosti Nishville Jazz Museum, v budově někdejších tureckých lázní. Jde o první nevládní instituci tohoto druhu v Srbsku. Navíc se nabízí celá řada výletů do přírody v okolí. K vyhledávaným destinacím patří cca 15 km vzdálená Sicevská soutěska (Sićevačka klisura), případně vinařská oblast v jejím okolí. Protáhnout nohy je možno výšlapem na vrcholek Kamenica. Relativně nedaleko se nachází unikátní skalní útvar Đavolja varoš, Ďáblovo město.

nisville.com

Jazzfestival Saalfelden (Rakousko)

Termín konání: 22. až 25. srpna 2019

Nejzajímavější interpreti: Still Dreaming with Joshua Redman, Ron Miles, Scott Colley & Dave King, Anna Webber Septet, Sarah Tandy, James Brandon Lewis

O festivalu v rakouském Saalfeldenu už naši čtenáři určitě vědí. Letos navíc slaví kulatiny, konkrétně 40. ročník. Pořadatelé oprávněně lákají publikum sloganem „Jazzový festival v srdci Alp.“ Vždyť alpské vrcholky jsou na dohled.

Podívejte se na video zachycující festivalovou atmosféru: 

Ještě nějaké lákadlo? Řada vystoupení, byť nikoliv výše vyjmenovaných hvězd na hlavní scéně, probíhá v parcích a ulicích zdarma. Což se týče zajímavých partiček jako jsou bristolští „cirkusoví“ a world jazzoví The Carny Villains, nizozemští odvazoví swingaři Schwing Jazz Band nebo vídeňští Buntspecht.

www.jazzsaalfelden.com

Pozn. Nelze samozřejmě zaručit, že v době mezi uzávěrkou článku a začátkem festivalu nedojde k programovým změnám. Než se rozhodnete vyrazit, aktualizujte informace o účinkujících i dostupnosti vstupenek na webech příslušných akcí.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka