Za jazzem i turistikou: 5 evropských festivalů, které nadchnou jazzem i atraktivním okolím

11. červenec 2021

S cestováním je to pořád všelijaké a i když epidemiologický semafor leckde optimisticky zezelenal, situace na virovém bojišti se mění každou hodinou. Řada festivalů raději i letos vyhlásila pauzu, další musí na poslední chvíli měnit program. Ale buďme optimisté. S očkováním či s testy na covid se Evropa znovu otevírá.

Naším cílem pochopitelně není vytvořit festivalové best of, natož se snažit o vyčerpávající seznam. Chceme nabídnout pár inspirativních tipů na jazzové festivaly známé i ty menší, zajímavé lokací. S tím, že giganty jako Montreux Jazz Festival v turistickém ráji Švýcarska zná každý a netřeba je připomínat.

Upozorňujeme ovšem každého potenciálního poutníka za jazzem, ať před plánovanou cestou ověří aktuální informace jak o konkrétním festivalu, tak o podmínkách vstupu do dané země. Co platilo v době psaní článku, může se za pár chvil otočit naruby.

Jazz In Marciac

Kde: Marciac, Francie

Kdy: 24. července až 16. srpna 2021

Kdo: Brad Mehldau Trio (+ Youn Sun Nah, 27. 7.), Erik Truffaz Quartet (28. 7.), Le Cri du Caine feat. Erik Truffaz (29. 7.), trumpetista Avishai Cohen (1. 8.), Natacha Atlas (6. 8.) a mnoho dalších.

Dnes již legendární festival, konaný od roku 1978, není třeba představovat. Hrávali tu klasici jako Dizzy Gillespie, Lionel Hampton či Stan Getz. Loni přešla akce do „virtuálního modu“ streamů, ovšem letos už dojde i na živou hudbu.

Ale pozor, vstupenky se nabízejí ve velmi omezeném množství: „Máme kvůli epidemiologickým nařízením sníženou kapacitu o 65%, podmínkou ke vstupu bude potvrzení o očkování, překonání covidu nebo negativní antigenní či PCR test, ne starší než 48 hodin, nošení respirátoru…“

O přírodě a památkách Okcitánie se psaly a píší básně. Bohatou historii tu má doslova každá vesnice. A nabídka turistických cílů v regionu Midi-Pyrénées, kde leží i Marciac, je zajímavá také pro trekaře. Střední Pyreneje uchvacují milovníky přírody divočinou se skalnatými vrchy a horskými lukami, kde lze při troše štěstí zahlédnout medvěda, kozorožce nebo řadu vzácných ptačích druhů včetně orlosupa bradatého. Z jiného soudku: Gurmáni – sýromilové - vědí, že právě z této oblasti pochází rokfór. 

Bezau Beatz

Kde: Bezau, Bregenzerwald, Rakousko

Kdy: 6. až 8. srpna 2021

Kdo: Insomnia Brass Band, Maarja Nuut, Electric Vocuhila, Edi Nulz...

Dramaturgové Bezau Beatz namíchali nadžánrový koktejl, do kterého se vejde fenomenální estonská houslistka a zpěvačka experimentující s elektronickými smyčkami Maarja Nuut i francouzské kvarteto Electric Vocuhila, inspirované západoafrickou hudbou.

V oblasti Bregenzského lesa se stará o dramatickou dramaturgii samotná příroda. Z horského hřbetu, který se vypíná od Bodamského jezera a údolí Rýna, se nabízí výhled na trojmezí Rakouska, Německa a Švýcarska. Zdejší túry jsou přitom relativně krátké a unavení turisté mohou využít třeba lanovku na Diedamskopf (2090 m. n. m.). Dalším oblíbeným – a hodně dramatickým - cílem v okolí je soutěska Rappenlochschlucht s vysutými chodníčky, odvážně lemujícími hrany skalních stěn. Jen pro jedince netrpící závratí!

Jazz Middelheim

Kde: Antverpy, Park Den Brandt, Belgie

Kdy: 13. až 16. srpna 2021

Kdo: John Zorn & Laurie Anderson & Bill Laswell, Alfa Mist, Portico Quartet, Avishai Cohen Trio, Joe Lovano Trio...

Festival Jazz Middelheim slaví kulatiny, 40. ročník. A zároveň se má podle slov pořadatelů stát, pokud samozřejmě nezasáhnou nevyzpytatelné virové okolnosti, „první letošní velkou hudební akcí v Belgii po pandemii“. Že má festival zajímavou dramaturgii potvrdí už plánovaná účast tria experimentátorů z newyorské Downtown Scene Johna Zorna, Laurie Andersonové a Billa Laswella.

V Rubensově městě se nebudete nudit ani mimo festivalový areál. A nemusíte se zajímat jen o malířství, historickou architekturu (antverpská gotická katedrála, hrad Steen, renesanční radnice, hanzovní domy…) a klenotnictví či muzeum diamantů, jejichž zpracováváním Antverpy prosluly. „Vtáhnout do děje“ dokáže už samotný přístav, druhý největší v Evropě.

Jazzfestival Saalfelden

Kde: Saalfelden am Steinernen Meer, Rakousko

Kdy: 16. až 22. srpna 2021

Kdo: David Helbock Trio, Richard Koch Quartett, Wolfgang Reisinger, Reiner Weber...

Již 41. ročník „jazzového festivalu v srdci Alp“ slibuje 60 koncertů v sedmi dnech. Sází na domácí rakouské umělce nebo na hudebníky z blízkého zahraničí, což ovšem neznamená menší kvalitu. Originální hudbou nabídnou vídenští Sain Mus+ v sestavě violoncello, kytara a bicí, to vše okořeněné elektronikou. Nebude chybět rakouská bubenická legenda Wolfgang Reisinger.

Kam vyrazit, až dozní hudba? Saalfelden, ležící v malebném horském údolí v nadmořské výšce 774 metrů, je východiskem řady túr do oblasti krasové náhorní plošiny Steinernes Meer, součásti Severních vápencových Alp. Pokud ovšem dáváte předost kolu, údolí protíná řada cyklotras a je tu i bikepark.

Cully Jazz Festival

Kde: Cully, Bourg-en-Lavaux, Švýcarsko

Kdy: 20. až 29. srpna 2021

Kdo: Po ohlášení jarního termínu s hvězdami Wayne Shorter, Gilberto Gil či Madeleine Peyroux a zase jeho odvolání zatím pořadatelé raději, seriózně, line-up neprozradili. Sledujte web.

Jazzové festivalové Švýcarsko neznamená jen Montreux. Obvyklý jarní termín 39. ročníku festivalu Cully byl kvůli epidemii letos posunut na konec srpna s tím, že pořadatelé hodlají „vytvořit redukovaný festival kompatibilní s viry“ a spojit „kvalitní program s komfortem pro umělce i návštěvníky s ohledem na aktuální zdravotní standardy“.

Cully leží na břehu Ženevského jezera, víc netřeba dodávat. Alpské štíty, tvořící efektní kulisu, se zdají málem na dosah.

Spustit audio