Za klasikou přes červenou tečku

22. březen 2021

Videarchiv Rozhlasových symfoniků je teď dostupný přes vysílání D-dur v každé televizi.

S tímto mýtem se setkáváme denně: "Rád bych tu vaši stanici poslouchal, ale já ji nemohu chytit". Odpověď je přitom velmi jednoduchá: "Chytit ji může každý, kdo má doma televizi". D-dur totiž vysílá také v systému DVB-T, což je technologie určená pro televize,  díky níž můžete přijímat digitální televizní signál, ale nabízí také rozhlasové stanice Českého rozhlasu. 

Prostě se na dálkovém ovladači zmáčkne tlačítko LIST nebo EPG a na obrazovce se objeví seznam stanic, bude jich kolem stovky. A mezi nimi je i D-dur.

Když D-dur zvolíme, televizor je "chytrý" a je připojen na internet, objeví se obrázek červeného tlačítka. Jeho stiskem na dálkovém ovladači získáme dvě možnosti: jednak je to archiv stanice D-dur, kde najdeme hlavně vybrané pořady z cyklu Na návštěvě, a nebo zvolíme videoarchiv Rozhlasvých symfoniků.

červené.jpg

Díky této novince se dostaneme na orchestrální koncerty SOČRu, hlavně do Rudolfina, které nám teď tolik chybí. Jistě, hudba je hlavně k poslouchání, ale vizuální zážitek ji někdy dokáže hodně podpořit. Třeba pohled kamery na soustředěného dirigenta, sólistu, který podává extrémní umělecký výkon, na práci bicí sekce orchestru... nabídka je šroká - Dvořák, Strauss, Roussel, i soudobá hudba.

Vyzkoušete si tuto cestu k hudebnímu zážiku, zvláště teď, když je tak snadná...