Za Milošem Formanem: „Strašně moc let žil sám. Od dětství a speciálně v USA,“ připomínala v roce 2013 Martina Formanová

16. duben 2018

V pátek 13. dubna 2018 po krátké nemoci zemřel oscarový režisér Miloš Forman (86 let). ČTK zprávu potvrdila jeho manželka Martina.

„Co jsme spolu začali žít, jsem respektovala, že Miloš je člověk, kterej už je hotovej, kterej žil strašně dlouho určitým způsobem a žil sám. Strašně moc let. Od dětství. A myslím speciálně od toho, co přišel do Ameriky,“ připomínala ještě v roce 2013 v pořadu nezatloukat jeho manželka Martina Formanová.

Miloš Forman měl totiž komplikované dětství. Vyrůstal v protestantské rodině středoškolského učitele, jeho skutečným otcem byl ale známý pražský architekt Otto Kohn. Za války nacisté zatkli a zavražili oba rodiče a Miloš Forman žil u příbuzných.

Dětství v prominentním sirotčinci

Jako válečný sirotek se po válce dostal do elitní internátní školy v Poděbradech. Archiv Českého rozhlasu uchovává i jednu Formanovu osobní výpověď o této době: „Stát na to dal velký peníze, takže si ředitel mohl najmout nejlepší profesory, dílny jsme měli v zámku a najednou tam všichni chtěli mít svoje děti.“

V Poděbradech se tak setkávali studenti z velmi rozdílných poměrů. „Třetina dětí byli opravdu sirotci, třetina byli synové mocných kapitalistů a třetí třetina byli synové ještě mocnějších komunistů.“ V Poděbradech se každopádně seznámil třeba s Václavem Havlem.

Měl smysl pro brutální humor

Zatímco ale Havel tíhnul k divadlu, mladý Forman mířil k filmu. Upozornil na sebe polodokumentárním filmem Konkurz (1963) a následovaly perly české a později i světové kinematografie, kořeněné specifickým humorem.

„Miloš má brutální humor,“ svěřovala se jeho manželka Martina v roce 2013. „Humor je pro nás hrozně důležitej. Spojuje nás. Když je člověk schopný nadlehčit různé životní situace a třeba se i zasmát, to je hrozně dobrá medicína.“ Poslechněte si celý rozhovor s Martinou Formanovou.

autoři: vpo , Hana Švejnohová , rota
Spustit audio