Zabelov Group: Není bezvýznamných okamžiků

1. listopad 2018

„Přijde nám zábavné, že jsme pozvaní do jazzového pořadu. Čas od času nás tak někdo zaškatulkuje, ale nikdy jsme nepřemýšleli o naší hudbě jako o jazzu,“ říká na úvod rozhovoru pro ČRo Jazz bubeník Jan Šikl z dua Zabelov Group. V pořadu Jazzové novinky byla řeč hlavně o novém albu Eg – plnou verzi poslouchejte v audiu!

Pod názvem Zabelov Group vystupuje duo běloruského akordeonisty Romana Zabelova a českého bubeníka Jana Šikla už šest let. Kromě svých hlavních nástrojů používají i elektroniku v podobě různých syntezátorů a samplerů. Díky tomu jsou jejich koncerty hudebně i zvukově mnohem komplexnější, než by se podle nástrojového obsazení mohlo na první pohled zdát. I přes poměrně složité technické koncertní vybavení si zakládají na živě hrané hudbě.

„S elektronikou pracujeme zřejmě na hranicích lidských možností. Často se dostávám do takových momentů, ve kterých si nejsem jistý na co šlápnout, protože mám kolem sebe slušné kolečko efektů,“ říká s úsměvem Roman Zabelov. 

Třetí studiové album Eg je oproti minulým deskám podstatně propracovanější a barevnější. Což mají kromě dua na svědomí i přizvaní jazzoví hosté, jako například kontrabasista Jaromír Honzák nebo saxofonista Petr Kalfus.

Nové album Eg zrálo poměrně dlouhou dobu, a to i díky vstřícnosti vydavatele Minority Records. Hudebníci se tak mohli ponořit do hledání zvuků. Tak došlo i na nahrávání kostelních varhan, harfy nebo cvrlikání pastorku jízdního kola. „Album je produkováno do posledního detailu a je to vlastně protipól živému hraní i minulým deskám. Skladbám z alba budeme teprve hledat podobu pro koncertní provedení,“ říká Šikl.

Roman Zabelov studuje momentálně skladbu na HAMU a inspirace prý nasává z různých prostředí. „Může to být změna počasí, kniha nebo scéna z filmu,“ vysvětluje, a dodává, „V našich životech nejsou bezvýznamné maličkosti. I ty, které by tak mohly působit, ovlivňují to, jak potom vnímáme zásadní okamžiky.“

Začátkem listopadu bude mít premiéru klip k aktuálnímu albu. Křest desky pak proběhne 13. února příštího roku v pražském prostoru NoD.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.