Zámek v Motte-Tilly proslavil Miloš Forman. Na natáčení Valmonta tu stále vzpomínají

Letošní filmový festival v Cannes tento týden začal poctou Miloši Formanovi. Nedávno zesnulý český režisér byl ve Francii populární. Navíc právě tam se načas usadil poté, co opustil tehdejší Československo a právě tam taky natočil snímek Valmont – na zámečku Motte-Tilly v kraji Champagne.

Jean Claude Gerard mi ukazuje místnost, kde se točil pohřeb Valmonta nebo také večer, který skončil taneční seancí. Jean Claude vzpomíná, jak byl tehdy schovaný kousek vpravo za orchestrem.

Někdy má i dobrý film smůlu. Třeba jako Valmont režiséra Miloše Formana

Valmont

Pomsta, intriky a hra s city druhých, na tom stojí Valmont Miloše Formana. Na konci 80. let ale přišly do kin dva filmy se stejným námětem – Nebezpečné známosti režiséra Stephena Frearse a právě Valmont. První film vycházel z divadelního představení, Formanův scénář vznikl podle románu.

Vypadá to tu prý úplně stejně jako v době, kdy se film natáčel. Možná s jednou výjimkou – chybí tu obraz, který visel na stěně kousek od místa, kde hrál orchestr. Teď ho najdete v jiném sále.

Chateu Motte-Tilly

Jean Claude tu v době natáčení pracoval jako bezpečnostní technik, což byla důležitá funkce – mimo jiné i proto, že se večer svítilo svíčkami a riziko požáru bylo nemalé. Vzpomíná na scénu, v níž Valmont učil malou Cecile psát dopisy. Představitelce Cecile se nedařilo se po této scéně rozbrečet, proto to prý točily sedmnáctkrát.

Procházím se zámkem a živě si vybavuji nejen scény, ale dokonce i hudbu, která je provázela. Film jsem viděl několikrát. Zámek v Motte-Tilly byl určitě dobrou volbou.

Svoji současnou podobu má od 18. století. Jeho poslední majitelka markýza d Maille ho několik let před smrtí odkázala státu. Správce zámku Nicolas Rousseau, mi vypráví, že markýza ve své závěti vyjádřila přání, aby pokoje zůstaly tak, jak jsou, a v objektu se s ničím moc nehýbalo.

 

Zámeček ve francouzském Motte-Tilly odkázala jeho poslední majitelka státu

Na zámku, který je v soukromém vlastnictví, často jeho majitelé bydlí s rodinou a dětmi. Zámky v péči státu jsou otevřeny veřejnosti, ale někdo musí sekat kolem trávu nebo dávat do vázy čerstvé květiny, aby návštěvníci měli dojem, že tu někdo stále bydlí.

Zmoklá slepice

Podle průvodce Michela sem řada lidí jezdí právě kvůli tomu, že se tady natáčel Valmont. Ve Francii prý Formanův film vzbudil velký ohlas.

Jean-Claude přinesl i nějaké fotografie z natáčení. Na jedné z nich Valmont vypadá jako zmoklá slepice. Scéna, v níž skočil do rybníka, se sice natáčela jinde, ale hlavní hrdina měl pak mokrý projít sálem. Fotografie zachycují nejen herce, ale také režiséra v plné práci.

Miloš Forman zemřel. Jak dobře znáte režiséra Amadea a Přeletu nad kukaččím hnízdem?

00777650.jpeg

Nejslavnější český režisér zemřel po krátké nemoci 13. dubna 2018. Bylo mu 86 let. Připravili jsme pro vás krátký test, který prověří, jak dobře znáte jeho život i filmy, které natočil.

Jean Claude na něj vzpomíná s úctou. Byl prý velmi nekomplikovaný, scény hodně předváděl a překvapilo ho, že nikdy neztrácel nervy, a to ani když se záběry musely opakovat. Často se radil s asistentem, ale nejvíce komunikoval s kameramanem Ondříčkem nebo s tvůrcem kostýmů Pištěkem.

A pak Jean-Claude z obálky se svým jménem vyndává fotku, kterou mu tehdy poslali na památku z produkce. Jsou na ní všichni, kteří se natáčení na zámku zúčastnili. Jean-Claude si ji velmi považuje a pořád se na ni dívá.

Nemůže prý věřit tomu, že od natáčení uběhlo přesně třicet let. A že Miloš Forman už nežije…

autoři: Jan Šmíd , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio