Zbourat starý a postavit nový. V Řečanech nad Labem letos začne výměna mostu

10. duben 2024 14:04

Železobetonový most z doby první republiky na cestě z Řečanech nad Labem do Kladrub nad Labem půjde letos k zemi. Zhruba do dvou let ho nahradí úplně nové přemostění Labe, plánují to krajští silničáři. Stávající starý most je v havarijním stavu a od loňského podzimu je z bezpečnostních důvodů zavřený pro veškerou dopravu. Auta musí jezdit kyvadlově po vedle stojícím mostním provizoriu, pěším slouží lávka.

S omezením v místě musí řidiči počítat až do doby, než Labe překlene nový most. Jeho výstavbu teď kraj a silničáři intenzivně připravují, jak potvrdil ředitel krajské správy a údržby silnic Zdeněk Vašák. „Máme vydáno stavební povolení a máme zpracovánu projektovou dokumentaci pro provedení stavby, takže činíme veškeré kroky k tomu, abychom mohli zahájit veřejnou zakázku na výběr dodavatele. Předpokládám, že veřejnou zakázku vyhlásíme v průběhu následujících měsíců.“

Pokud vše půjde hladce, tak už v létě nebo na podzim by podle Vašáka měly začít bourací práce na starém mostu, samotné zahájení výstavby toho nového je pak v plánu příští rok a hotový by měl v roce 2026.

Most bude stát na železobetonových opěrách umístěných na obou březích Labe, takže na rozdíl od starého přemostění už nebude mít do říčního koryta zapuštěné pilíře. Je navržený s ocelovou nosnou konstrukcí spřaženou železobetonovou monolitickou deskou a na délku má 88 metrů.

Nenápadný a bez pilířů

Projektanti mysleli i na chodce a cyklisty. Zároveň by měl most splňovat parametry pro splavnění Labe a do jeho vzhledu promluvili taky památkáři. Měli podmínku, aby ladil s malebnou  krajinou národního kladrubského hřebčína, která je na seznamu UNESCO.

To vše se samozřejmě podstatně promítne do ceny mostu, část zaplatí kraj a část stát. „Na základě požadavku Ředitelství vodních cest a památkářů se cena vyšplhala zhruba na 180 milionů korun. Jednáním na ministerstvu dopravy, kde jsme tyto požadavky předkládali, jsme se nakonec dohodli, že nám dají 50 %, “ řekl náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš (ODS).

Do celkových výdajů souvisejících s mostem v Řečanech nad Labem ale musíme započítat ještě necelých 70 milionů korun. Tolik totiž stálo pořízení a stavba mostního provizoria, které teď zabezpečuje dopravní spojení přes Labe.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související